Nyheter

UK: Sativexförbud för MS-sjuka

En sammanslutning som handlägger farmakologiska frågor och ger medicinska rekommendationer -MTRAC- utfärdade i veckan det första totalförbudet i UK när det gäller förskrivning av Sativex till MS-sjuka. Den hävdar att det saknas vederhäftiga bevis för drogen ska vara effektiv och säker. Det går tvärt emot vad man anser på  MHRA, ett av engelska hälsovårdsdepartementets organ. Där tycker man att Sativex är såväl effektiv som säker.

Sativex är en tillåten medicin för personer som lider av MS och plågas av muskelkramper. Den är avsedd att skrivas ut till dem som inte svarat på annan behandling.

Jayne Spink på Policy and Research vid MS-sällskapet, sade så här om förbudet:
“Sativex har genomgått omfattande kliniska undersökningar i många års tid. Det här beslutet är inte trovärdigt.  Det är inte lokala kommittéers uppgift att köra över utlåtanden beträffande säkerhet och effektivitet hos mediciner som andra officiella, granskande organ gjort.”

 

Förödande och plågsamt
-Att förhindra Sativex-tillgång för de människor som behöver det, är att döma dem till ett begränsat liv i onödiga kramper. Det är ett potentiellt förödande och plågsamt symptom i deras tillstånd, fortsätter hon.
“Det är en skam för Storbritannien att våra MS-sjuka är de i Europa som har sämsta chansen att få tillgång till MS-mediciner med bevisad verkan. Den här nyheten breddar klyftan ytterligare”, anser Jayne Spink.

Länkar:
West Midlands bans Sativex for people with MS
Midlands Therapeutics Review & Advisory Committee
Medicines and Healthcare products Regulatory Agency’s
(MHRA om Sativex)
MS Society
Sativex
MS Society research fact sheet on Sativex (PDF)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.