Nyheter

Svensk narkotikapolitik är misslyckad!

Den senaste tiden har narkotikadebatten tagit fart i media. Till viss del har nog cannabislegaliseringen i USA påverkat. Det märks att gamla tidens ideologi håller på att tappa inflytande, åtminstone bland insatta och intresserade. 

Hasse Aro intervjuade Professor Ted Golberg på Radio1 idag. Goldberg får i programmet grundligt förklara varför knarkkriget misslyckats, varför ett narkotikafritt samhälle är en dålig ide, varför mänskliga rättigheter och vår integritet urholkas när Polisen bara får utökade befogenheter för att bekämpa narkotikan.
I intervjun presenterar han klart och tydligt hur rättsväsendet trots ständigt höjda anslag inte kan stävja den ökande tillgången på narkotika eller narkotikarelaterade dödlighet, som i jämförelse med liberala Nederländerna är hög.

SR Ekot sände i helgen som gick en intervju med FN:s före detta generalsekreterare, Kofi Annan, som menar att man inte ska kriminalisera konsumtion/bruk av narkotika. Det leder till att Polisen plockar lågt hängande frukt, istället för att satsa på den riktiga narkotikabrottsligheten, vilket vi har provat i flera decennier utan framgång. 

SVT har den senaste tiden anklagats för att med flera kraftigt vinklade reportage bedriva kampanj mot skadelindrande åtgärder, som går emot knarkrigarnas inställning till hur missbruksvård ska gå till. 
Ett exempel är ett reportage där man målar upp en mörk bild av ett behandlingshem i Västberga, i Stockholm, som på uppdrag av politiker testar att vara toleranta mot narkomanernas största problem, nämligen att de använder narkotika. 
Detta är harm reduction, internationellt sett har idéer som “boende först” visat sig vara effektivt om vi vill hjälpa utstötta människor att komma på fötter. Men i Sverige anses det vara att hjälpa människor att knarka.
P1 Medierna har granskat denna kampanj från SVT/Anna-Klara Bankel som använder Polisen/Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle som säker källa. Skäms SVT!

Polisen är en stor del av problemet, de har inte bara fått på tok för stora befogenheter i kampen mot knarkare, de är även en farlig opinionskraft som har stora intressen i hur skattemedel fördelas. Därför är det odemokratiskt när Poliser twittrar att kändisar är s k drogromantiker och det ska så klart JO-anmälas

Uppdatering! Lite ros förtjänar dock SVT, missa inte Johan Wickléns artikel Delstaternas legalisering – Obamas huvudvärk. Det här är modern journalistik från public service som visar att nyheter om droger numera kan vara saklig och fri från propaganda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.