Nyheter

Cannabishat orsakar mental urholkning

Ja, det är den enda rimliga slutsats vi kan dra efter att igår ha tagit del av ”cannabisexperten” Thomas Lundqvists skriverier i DN.
Dagens nyheter (Insidan) påbörjade igår en artikelserie som ska fokusera på att det har blivit vanligare med cannabis bland svenska ungdomar.

I första delen anklagas de som förespråkar reformer i narkotikalagstiftningen/politiken för att vara okunniga eller drivas av vinstbegär av ena eller andra slaget.
Man skulle ju kunna tänka sig att en forskare och vetenskapsman, som ju Thomas Lundqvist utger sig för att vara, kunde hålla diskussionen på ett något så när objektivt och sakligt plan, men det misslyckas han fullständigt med.

Artikeln är i övrigt fylld av skräckskildringar av vad cannabisen ställer till med i form av mentala problem och samhälleliga skador i största allmänhet. Psykologen och docenten Lundqvist verkar t o m anse att cannabis är en fara för demokratin.

Ensidigheten och bristen på objektivitet samt den uttalat fientliga inställningen till all användning av cannabis är den största svagheten i Lundqvists artikel och de omständigheterna avslöjar honom som en rabiat knarkkrigare.
Den bristande sakligheten och hans barbariska resonemang om att polisen bör vara ett viktigt instrument i kampen mot droganvändare, bestyrker detta antagande.
Sverige börjar nu bli väldigt ensamt i frontlinjen av kampen mot droger, om man inte räknar in diktaturer, utvecklingsländer och arabiska kungadömen, vill säga.

Denna kraftfulla attack mot en drog, alla dess konsumenter, de med beroendetendenser och sist, men minst, de verkliga missbrukarna, är otroligt förenklad och ensidig. Vi känner att det är viktigt att ifrågasätta den här typen av s k information.

Så till hans tankar om tankar…
Lundqvist tycks sätta likhetstecken mellan cannabiskonsumtion och hjärnskador.
Men inte är det väl ändå någon seriös s k drogliberal som anser att icke kroppsligt utvecklade ungdomar ska använda droger? Dessvärre blir det lätt så på en oreglerad marknad.

De flesta som engagerar sig i en debatt, läser och skriver om problemen, inser självfallet att droger har en skadlig inverkan på barn och ungdomars hjärnor. Det är vi väl ganska överens om?
Visst är det så att nästan all överdriven manipulation med signalsubstanser, i synnerhet om den innefattar droger, riskerar att förändra hjärnans utveckling och kanske även i värsta fall leda till irreversibel skada.
Men faktum är ju, att de som ur hälsosynpunkt egentligen är alldeles för unga för att ägna sig åt konsumtion av illegala droger över huvud taget, med lätthet kan uppbringa dessa från de kriminella kretsar där de inhandlas. Och där efterfrågas ingen legitimation.
En legalisering med kontrollerad försäljning och beskattning efter ungefärligen samma mönster som idag tillämpas för alkohol, skulle i alla fall minska lättillgängligheten för dem som genom sin låga ålder är speciellt sårbara för drogernas negativa effekter.

Det råder ett tankeförbud i Sverige och det är tanken ”cannabis är mindre farligt än alkohol” som är tabubelagd. Knarkkrigare motarbetar kunskapen om att det faktiskt kan vara så, oavsett vad annan expertis säger. Kritiker vågar knappt yppa åsikter om denna paradox. Alkohol är lagligt för det har brukats länge! Punkt slut.
Andra droger, som också funnits länge men introducerats….öhhh…nyligen (?) är förbjudna.
Det borde bero på att dessa nygamla droger är farligare, för individen och för samhället. Viktiga parametrar bör väl även vara relaterat lidande och samhällskostnader.

Cannabis är en växt som brukats av mänskligheten i många millennier. Både som drog (medicin, “knark” och sakrament) och i otaliga materiella användningsområden. Detta skedde troligtvis långt innan alkoholen uppfanns.
Det är därför som nykterister i Sverige måste basunera ut sina åsikter och den riktade forskning som producerar önskade resultat, så att de kan fortsätta att motarbeta denna ört. Samtidigt som man attackerar dem som kommer med kritik eller som inriktar sig på att vidarebefordra konstruktiv, hälsosam och utvecklande information kring cannabis.

Bejerot..förlåt..Tomas Lundqvist pratar väldigt gärna om hypotesen; den vanligaste illegala drogens påstådda risker för det demokratiska samhället. Vad finns det för fakta som understödjer detta påstående? Kanske borde han åtminstone tänka på att dessa åsikter ligger farligt nära scientologin?
Frågan är om Lundqvist någonsin druckit te med vänner och rökt en joint för att sedan diskutera om allt och inget? Samtal som så ofta mynnar ut i politiska diskussioner, som i sin tur kan ge upphov till konkreta aktiviteter, vilket ju är bra för demokratin. Lite som att Labyrints musik också är bra för demokratin, även om poliser och logeledare landet runt inte håller med.

Eftersom beroende i praktiken är kriminaliserat i Sverige, då ju själva bruket av illegala substanser är förbjudet, måste en realistisk behandlingsstrategi inkludera en avkriminalisering, om målet verkligen är att minska hälsoproblemen.
Staten och myndigheter kan helt enkelt inte likställa all konsumtion av narkotika (illegala droger) med missbruk.
Det är här jämförelsen mellan alkohol och cannabis kan användas som illustration till den rådande dubbelmoralen som f n är förhärskande i vårt samhälle. Alla som dricker är inte alkoholister, lika lite som alla cannabiskonsumenter är knarkare. Förmodligen fastnar flera i alkoholberoende, medan färre utvecklar ett cannabisdito.

Förhoppningsvis tar DN Insidan framledes med en artikel som lyfter fram cannabinoiders neuroprotektiva egenskaper, och hur det s k giftet utgör medicin för människor med sjukdomar av alla de slag.

Lundqvists skräckpropaganda i gårdagens DN:

”Cannabis gör dig känslomässigt urholkad”

Massor med forskning som motsäger Lundqvist:

Israelisk professor: Cannabis ÄR medicin!

Hur skadligt är cannabisbruk på lång sikt?

Haschpsykosen är omodern

CB1-”High”-centrum och hjärnans vakthund

CB-receptorer skyddar hjärnan

Cannabis förebygger cellskada

Cannabinoiden CBD motverkar levercirrhosis och hjärnskada

Liberaldemokraterna om Lundqvist: Biverkningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.