Nyheter

USA: Delstater har rätt att legalisera cannabis

Enligt en rapport från juridisk expertis vid USAs kongressbibliotek så kan inte landets regering tvinga delstater som legaliserar cannabis att följa federal lag.

Det här betyder att Vita huset INTE kan tvinga polisen i Colorado och Seattle att ingripa i cannabisrelaterade fall, så länge det inte handlar om lagbrott på delstatsnivå. 

Delstater måste alltså inte alltid följa federal lag. Detta då grundlagen och specifikt tillägg nummer tio, som enligt vägledande domar, skyddar delstaternas rätt till självstyre.

Federal polis som t ex DEA och FBI kan fortfarande agera i dessa delstater med hänvisning till lagar som gäller i hela nationen men det är helt enkelt en för svår uppgift i det stora hela. 
Det finns inte så mycket bemanning eller resurser, vanligtvis sköter dessa federala myndigheter endast koordinerande funktioner och tar hjälp av rättsväsendet i varje delstat.

Länkar:

States Can Legalize Marijuana (Though Federal Laws Stand), Says Congressional Research Service

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.