Nyheter

USA: Avkriminalisering i Houston

Distriktsåklagaren Devon Anderson i Houston, Texas har goda nyheter för tidigare ostraffade som påträffas med en mindre mängd marijuana. Vi talar om avkriminalisering och det i den fjärde största staden i USA. Dessutom är Texas känt för hårda narkotikalagar och diskriminerande polis.

Houstonbor som är tidigare ostraffade och som idag påträffas med marijuana (upp till 2 ounces/55gram) riskerar förhållandevis allvarliga straff. Gripande, rättegång och eventuell fängelsetid på upp till två år är vad som kan komma ifråga. 

Polisen kommer dock fr o m 1 januari 2016 att sluta behandla förstagångs-”förbrytare” som kriminella och istället ersätts nu gällande, drakoniska lagar med en mera human approach. De gripna erbjuds ett s k avledningsprogram och släpps när de väl accepterat följderna av gripandet. 
Det här träder alltså i kraft den 1 januari nästa år och det kommer att medföra stor lättnad för statens ekonomi, polisresurser och domstolsväsende.

En färsk studie från Rice University fann dessutom att skattebetalarna skulle kunna spara mer än $ 3.500.000 per år (drygt 30 milj kr) om programmet utökades bortom förstagångsförbrytare.

Nu finns det också goda skäl att tro att Texas lagstiftning kommer att förändras ytterligare inom en tämligen snar framtid.
Nästan tre av fem Texas väljare (58%) stöder nämligen tanken att göra marijuana lagligt för vuxna och reglera det som alkohol! Detta enligt en delstatlig undersökning av Public Policy Polling som genomfördes redan i september 2013.

Länkar:

DA: Marijuana now means a citation, not a ride to jails

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.