Nyheter

THC hjälper mot PTSD- inom 24 timmar

En grupp forskare vid universitetet i Haifa, Israel, har funnit att syntetisk cannabis som distribueras till stressade råttor, inom en vecka kan förhindra post-traumatiskt stressyndrom. Men behandlingen måste ske inom tidsspannet fr o m två till 24 timmar, för att ha någon effekt. Därefter reagerar varken de THC-exponerade laboratorieråttorna eller de opåverkade i kontrollgruppen.
När det gäller människor, tror emellertid forskarna att vi har en längre tidsperiod än mössen, under vilken vi är mottagliga.

THC:n tycks distribueras via en CB1-receptor i amygdalan- hjärnans rädslecentrum- och blockera uppkomsten av post-traumatiska stressyndrom hos de försöksdjur som utsattes för traumatiska händelser.
PTSD är den engelska sjukdomsförkortningen, och de första att diagnosticeras var hemvändande krigsveteraner. I Sverige kallas det här ångesttillståndet för posttraumatiskt stressyndrom. Symptomen kan bl a omfatta flashbacks, mardrömmar, sömnproblem och social isolering.

Länkar:

Cannabis ’could ease pain of post-traumatic stress disorder’

Cannabis may be the cure to traumatic stress, say scientists

Posttraumatiskt stressyndrom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.