Nyheter

Sverige kopierar rättsosäkra metoder från knarkkrigets USA

I juli 2008 skärptes lagen om statens rätt att förverka pengar som tjänats genom brottslig verksamhet. Den här lagen är ämnad för grova brott med minst sex år i straffskalan med några få undantag för mildare brott där utvidgad förverkning ändå ska kunna tillämpas. Så klart är narkotikabrott av normalgraden inkluderade i dessa galenskaper.

Det första inlägget som publicerades på Cannabis.se den tjugonde januari 2007 handlade om asset forfeiture. I USA är det en välanvänd strategi inom brottsbekämpningen som går ut på att rättsväsendet tar brottslingars pengar och återinvesterar det i polisen. I vissa delar av USA är narkotikapolisen självförsörjande och ej i behov av skattemedel.

 

 

Det här kan väl låta bra utan närmare eftertanke men tyvärr så finns det något som heter girighet. Det är inte ovanligt att polisen fokuserar mer på själva beslagtagandet av medel än riktig brottsbekämpning.

Dock verkar det nu som att den nya lagen kan få problem. Enligt en dom i tingsrätten ska en lyxbil tillhörande grova narkotikabrottslingar från Kosovo förverkas men nu har hovrätten beslutat att bilen ej kan beslagtas då den visserligen bekostats med skumma pengar men inte från narkotikaförsäljning. Nu ska domen provas i HD.

Vi säger inte att maffians lyxbilar ej ska kunna beslagtas men det är rättsvidrigt att lagen ens skulle kunna användas till att beslagta tillgångar från småskaliga cannabisodlare. Vad är nästa steg i knarkkriget? Polisprovision?

Länk:

Kryphål hjälper kriminella gäng

Asset forfeiture – ett dåligt vapen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.