Nyheter

Sverige badar i cannabis!

Det odlas cannabis som aldrig förr i svensk historia- för såväl eget som kommersiellt bruk. På tolv år har mängden cannabisanalyser som genomförs på SKL (Statens Kriminaltekninska Laboratorium) ökat från drygt 4 600 vid milleniumskiftet till strax under 20 000 förra året.

Tidigare var det haschet (ofta importerat från Marocko) som gällde, men numera är marijuanan ofta det alltmer vanliga inslaget på den svenska cannabisscenen/ -marknaden.

Odlas mer

Tidningen Metro har intervjuat Åsa Klasén, som är gruppchef för droganalysenheten vid SKL.
– Det kan handla om alltifrån ett halvt gram till flera kilo, det beror helt på vad polisen beslagtar, berättar hon. Antalet odlingar som upptäcks i dagsläget är fler och de varierar i storlek mer än vad man tidigare sett.
Därför dristar sig Åsa Klasén till att anta att det sannolikt odlas mera i Sverige nuförtiden.

Storstäderna dominerar

Enligt Klasén är storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö de som dominerar i statistiken. I synnerhet  utgör Stockholm det stora upptagningsområdet.

– Där bor det mest folk, resonerar hon, så det är inte så konstigt. Stockholm blir ganska avgörande för hur det ser ut i Sverige i stort, säger Åsa Klasén.

Pengar för cannabisbekämpning

Polisen i storstadsområdena har ju som vi tidigare berättat, fått öronmärkta pengar för att bekämpa cannabis och man kan väl förmoda att detta har bidragit till att man på senare tid varit osedvanligt på bettet och lyckats avslöja flera större odlingar..?
Stewe Alm är strategisk analytiker och narkotikaexpert vid Rikskriminalpolisen. Han har teorier om hur det kan komma sig att polisen misslyckas med att hitta några kopplingar till organiserad brottslighet i många av de här fallen:
-Jag tror att det är den fria tillgången på högkvalitativa cannabisfrön som inhandlas från nätet som är den drivande faktorn i det här, säger Alm.

Ja, polisens skarpsinne upphör aldrig att imponera, eller hur..?

Länk:

Polisen: Sannolikt att det odlas mer i dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.