Nyheter

Narkotikapolitiken på väg att spåra ur

Diskussionen om Bolivias önskemål att tuggande av kokablad ska tas bort ur FN-konventionen om narkotika visar dels att Maria Larsson är en rabiat nej-sägare som inte vill bli upplyst, dels att modern svensk journalistik gör det svårt för knarkkrigarna.

Imorgon röstar riksdagen om regeringens förslag att ännu ej narkotikaklassificerade substanser ska kunna beslagtas av tullare och polis om det finns en misstanke att det kan vara avsett för drogande. Vi riskerar alltså att få svepande lagar som ger mer makt till lagens väktare i kampen mot det hemska internetknarket.
Vadå knark?!?!?!?! Generalisering och fördummande terminologi tillsammans med för långtgående lagar är vad som kännetecknar vår narkotikapolitik 2011. Smile!

Det är verklighetsfrånvänt, det Maria Larsson och Beatrice Ask håller på med. Hur vågar de initiera 110% nolltolerans och tuffa tag samtidig som fler barn drabbas av sociala svårigheter? Problem som med största sannolikhet ökar drogproblemen bland unga. Nu när Bejerot trots allt varit död i över 20 år, kan vi väl alla ändå komma överens om att det här kanske inte riktigt är en så bra balans?

 

 

Aktivism i dagens Sverige  motarbetar redan fascistoid och rasistisk narkotikapolitik. Ge det några år så kommer vi uppleva reformer snabbare än väntat. Ett intressant delbetänkande om framtidens missbruksvård kom häromdagen från regeringens utredare Gerhard Larsson:

SOU 2011:6 – Missbruket, Kunskapen, Vården

Sid 62 (PDF numreringen)

Minst 1% av Sverige befolkning har rökt hasch eller gräs den senaste månaden. Bland unga är det dubbelt eller kanske tre gånger så många som testat narkotika senaste månaden.

(Enligt rastaforskarna som räknat på samma siffra kan det handla om upp till 2% vilket skulle innebära ca 100 000 till 150 000 svenska stoners. Som alltid är det problematiskt att få fram korrekt statistik rörande narkotikakonsumtion pga stigmatisering)

Sidan 180

På sidan inleds ett stycke med ett svar på frågan om varför stigmatisering och icke-tolerans är en dålig idé. Men det handlar egentligen om efterfrågan på droger.

”I varje svensk kommun finns det ungdomar som har särskilt hög risk att hamna i ett narkotikamissbruk.”

För det första borde vi alltså inte diskriminera människor som kanske har lite lättare att fastna i beroende. Frågan är om narkotikapolitikens urspårning innebär slutet på den pågående puritanska epoken.

”Men förutom ungdomarna med tidiga beteendestörningar finns en grupp ungdomar som står och väger – i drogpositiva tider kommer de att använda narkotika. I puritanska epoker låter de bli och nöjer sig med högkonsumtion av alkohol.”

”Även ekonomiska faktorer påverkar ungdomars intresse för att börja använda narkotika.”

(Lenke, Olsson, rastaforskarna a.a.).

Sidan 185

Så vadå då..? Behöver vi inte vara bäst i klassen när det gäller polisbefogenheter och moraliserande så kallad vård?

”…. De små skillnaderna avseende det problematiska narkotikamissbruket indikerar att nyanser i narkotikapolitiken inte har så stor betydelse när det gäller att bestämma nivån på narkotikamissbruket.”

Intressant fråga på sidan 187

Är den svenska narkotikapolitiken framgångsrik?

Svaret är inte fullt så konkret men det belyser hur skrämmande ogenomtänkt vi agerar politiskt och att den svenska varianten åtminstone inte är en sådan succé som många vill göra gällande.

I det här stycket finner vi även vad aktivism och debatt i Sverige borde handla om. Vad som borde motarbetas.

”När det gäller kontrollpolitiken skedde från polisens sida ett skifte i prioriteringar i slutet av 1970-talet. I stället för att som tidigare lägga tonvikten på att komma åt de stora langarna har polisen prioriterat att komma åt langningen på gatunivå (Lenke, Olsson 2002). Detta underlättades av att det egna innehavet av narkotika kriminaliserades 1988, med en straffskärpning 1993, som gav polisen rätt att kräva urinprov från en person som uppfattades som drogpåverkad (Käll 2009). Några större förändringar av kontrollpolitiken har inte skett därefter.”

Fram tills nu alltså. Men imorgon kan ju tyvärr fundamentala förändringar klubbas igenom i riksdagen. Kanske borde Maria och Beatrice lugna ner sig en smula och invänta utredningen om missbruksvården som kommer i april?
Näää det går inte! Internetdrogerna förgiftar barnen redan vid första musklick!

Den viktiga frågeställningen avslutas med meningen:

”Frapperande är att rättsväsendet har fått ta över problemen. ”Häktena har blivit avgiftningskliniker” ”

Sidan 193

Det verkar som att Gerhard Larsson lyssnat på Brukarföreningen.

”Vi kan förvänta diskussioner om underhållsförskrivning av legalt heroin, även i Sverige. Forskningen visar ganska goda resultat av förskrivningen av heroin, när det gäller patienternas hälsotillstånd, kriminalitet och totala livskvalitet.”

Sidorna 194-195

Här påpekas vikten av att information från myndigheter och föreningar är sann och trovärdig.

Det är ett problem när FMN och RNS hetsar och arbetar för ökad kontroll och ytterligare moraliserande, som enligt detta delbetänkande även marginaliserar narkotikakonsumenter.

Vad FMN och RNS aldrig berättar är att pengar måste tas någonstans ifrån och när kontroll segrar över respekt så får vård och rehabilitering mindre stöd.

(Ted Goldberg rockar!)

Sidan 197

Vad tror ni att Gerhard Larsson nic:ar på Flashback? All Heder åt det viktigaste forumet i Sverige som omnämns på ett sakligt sätt i ett delbetänkande till en statlig utredning.

Sidan 618

Slutligen och kanske det mest viktiga som inte har något att göra med politiken. Fast med tanke på att Maria Larsson är religiös så har det väl kanske ändå något med saken att göra.

Judiska män röker generellt mer gräs än män i majoritetsbefolkningen.

Jesus var väl jude?

Kanada: Cannabis är ett sakrament enligt expertvittne

Kristendom och cannabis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.