Nyheter

NL: Weedpasset skrotas men coffeshops blir gråzon

Den nya holländska regeringen forcerar vidare med sin idé om att införa weedpass på cannabiscaféerna, men i en urholkad form.
Nu behöver kunderna inte längre vara registrerade innehavare av medlemskort, men ska ändå kunna dokumentera att de är holländska medborgare. I alla fall om den politiska ledningen på orten som caféet ligger i kräver det.

Det här enades parterna i den nederländska koalitionsregeringen om i ett avtal som offentliggjordes på måndagseftermiddagen.

Ny lag ökade gatuhandeln
I storstäderna vill man dock häva de restriktioner som gjort att gatuhandeln ökat med 31% sedan lagen infördes i landets tre sydligaste regioner den 1 maj i år. Och även om det ligger i luften att de fyra storstäderna Amsterdam, Haag, Rotterdam och Utrecht kan komma att i stor utsträckning själva få bestämma vilka restriktioner som ska gälla, så saknas ännu en officiell bekräftelse på det.

Skräddarsydda regler?
Det kan alltså sannolikt bli tal om att kommunerna i viss mån själva kan skräddarsy de regler som kommer att gälla framledes. Inte minst sedan det gått upp för vissa beslutsfattare att de uteblivna skatteintäkterna från handeln med s k drogturister kommer att drabba landets ekonomi hårt.Max THC-halt 15%?
Dessutom presenterades vissa planer på att införa en slags max-THC-gräns hos marijuanan efter det att en statlig undersökning från förra året visat att en THC-halt som överstiger 15% kan vara skadlig och jämförbar med kokain i farlighetsavseende.

Enligt expertisen ligger den i Holland odlade marijuanans THC-halt i snitt på mellan 15% och 18%.
Uppskattningsvis 75% av den marijuana som säljs på landets cannabiscaféer är odlad i Nederländerna.Länkar:
Wietpas scrapped but coffee shop entry rights a grey area
Cannabis Pass System Abolished
Incoming Dutch government ditches ’weed pass’ plan
No Dutch Weed Pass for Amsterdam Cannabis Coffee Shops

Cannabispass – Vad händer i Holland?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.