Nyheter

NL: Weedpasset skrotas men coffeshops blir gråzon

Den nya holländska regeringen forcerar vidare med sin idé om att införa weedpass på cannabiscaféerna, men i en urholkad form.
Nu behöver kunderna inte längre vara registrerade innehavare av medlemskort, men ska ändå kunna dokumentera att de är holländska medborgare. I alla fall om den politiska ledningen på orten som caféet ligger i kräver det.

Det här enades parterna i den nederländska koalitionsregeringen om i ett avtal som offentliggjordes på måndagseftermiddagen.

Ny lag ökade gatuhandeln
I storstäderna vill man dock häva de restriktioner som gjort att gatuhandeln ökat med 31% sedan lagen infördes i landets tre sydligaste regioner den 1 maj i år. Och även om det ligger i luften att de fyra storstäderna Amsterdam, Haag, Rotterdam och Utrecht kan komma att i stor utsträckning själva få bestämma vilka restriktioner som ska gälla, så saknas ännu en officiell bekräftelse på det.

Skräddarsydda regler?
Det kan alltså sannolikt bli tal om att kommunerna i viss mån själva kan skräddarsy de regler som kommer att gälla framledes. Inte minst sedan det gått upp för vissa beslutsfattare att de uteblivna skatteintäkterna från handeln med s k drogturister kommer att drabba landets ekonomi hårt.Max THC-halt 15%?
Dessutom presenterades vissa planer på att införa en slags max-THC-gräns hos marijuanan efter det att en statlig undersökning från förra året visat att en THC-halt som överstiger 15% kan vara skadlig och jämförbar med kokain i farlighetsavseende.

Enligt expertisen ligger den i Holland odlade marijuanans THC-halt i snitt på mellan 15% och 18%.
Uppskattningsvis 75% av den marijuana som säljs på landets cannabiscaféer är odlad i Nederländerna.Länkar:
Wietpas scrapped but coffee shop entry rights a grey area
Cannabis Pass System Abolished
Incoming Dutch government ditches ’weed pass’ plan
No Dutch Weed Pass for Amsterdam Cannabis Coffee Shops

Cannabispass – Vad händer i Holland?

Gillar du innehållet på Cannabis.se?

Vi har ingen betalvägg och adblocks är vanligt idag.
Snälla stöd oss, donera med betalkort eller kryptovaluta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *