Nyheter

Lagrådet sågar regeringens nya metod i kampen mot droger

Regeringen arbetar med ett förslag för att polisen ska få drogtesta minderåriga. Lagrådet tillfrågades om ett utlåtande som kom i veckan och det blev NEJ. I yttrandet så angavs skäl som går ut på att det här är att flytta fokus från sociala åtgärder till bestraffning.

 

 

Så här mycket makt är helt enkelt farligt att ge till polis och myndigheter eftersom det alltid missbrukas. Det markerar lagrådet genom att nämna diskussionen som sattes igång av Jesper Nilsson efter att civilpoliser trakasserat honom i Stockholms T-bana.

Lagrådet tar däremot intryck av den oro som kommer till uttryck i ett remissyttrande från Juridiska fakulteten vid Lunds universitet för att drogtester ska användas som ett repressivt instrument. Att denna oro inte är obefogad framgår av den debatt som nu förs med anledning av ett polisiärt hot om urinkontroll av en bloggare som filmade ett polisingripande i Stockholms tunnelbana.

Lagförslaget kommer från populistiska politiker som låter nykteristerna lobba fram lagar. Politiska strateger satsar på hårda tag för att deras mästare ska verka handlingskraftiga. Den här politiska teatern fungerar eftersom de flesta vill tro att piska och skampåle fungerar.

Att en störning eller skillnad i hjärnan kanske kan göra livet krångligare för vissa är för jobbigt att förstå!

Varför inte drogtest för svenskt medborgarskap? 😉

Länkar:

Lagrådet säger nej till drogtest av barn

Barn under 15 år som misstänks för brott (PDF)

”Hårdare tag” ger inte färre brott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.