Nyheter

Kulturpolisen och de magiska svamparna i Rydebäck

Konstnären Björn Svensson målade en mural i en gångtunnel på kommunens uppdrag i Rydebäck som ligger Helsingborgsområdet. När verket väl var klart i somras så bestämde sig den kända polisen Jonatan Örstrand för att anmäla graffitimålningen pga tre svampar.

Örstrand är kommunpolis och talar ofta om narkotika i media, i sina mail till kommunen trycker han hårt på knarkkopplingen. Första kontakten sker i juni. Ärendet registreras av kommunen 19/06. Han sparar minsann inte på krutet och gatukonst blir till narkotikapropaganda.

Den 25 juni svarar kommunen att konstnären har målat en magisk värld med fantasy-tema som är under vatten, handläggaren som själv har svårt att se kopplingen avslutar med att om fler skulle uppleva målningen som problematisk så får kommunen tänka om.

Likt en sann kulturpolis ser Örstrand kopplingen som självklar och att frågan redan är avgjord till hans fördel. Flummig och drogliberal kultur hotar den narkotikafria visionen och skall därför bekämpas! Han svarar direkt:

Vi uppföljande svar till Örstrand den 3 juli meddelas att en dialog ska inledas med konstnären. I förra veckan (14/8) inkom så ett nytt mail till kommunen från Örstrand:

Som ett brev på posten kommer det ett yttrande från lokala byalaget till stöd för Örstrands anmälan. Det inleds med prat om smutsiga sprutor vid busshållplatsen, men om dessa innehöll magisk svamp förtäljer inte historien. Eftersom ”drågor” är farligt så har ju såklart Örstrand rätt. I nolltoleransens Sverige där kulturpolisen är mäktig ska vi minsann inte visa och informera om växter som är knark.

Nu har alltså kommunen enligt HD.se krävt att konstnären ska måla över verket! Men än är inte sista ordet sagt, det har uppstått en het debatt med hård kritik mot kommunen i Helsingborgs Dagblad och på sociala medier. Det har även startats en namninsamling för att rädda svamparna.

Att skolelever inte ska ta svampar innehållandes narkotikaklassad psilocybin tycker nog de flesta! Men att poliser påverkar fri kultur, i ett fritt land, är något allvarligt som behöver diskuteras i större utsträckning. Därför är det viktigt att svamparna blir kvar som ett exempel på att fördummande stigma inte går före kreativ frihet. Samt att det inte är ett brott att vilja sprida glädje!

Källa är Helsingborgs kommun. Vi har sökt Jonatan Örstrand med frågor utan att få svar.

UPPDATERING! 2019-08-20

Enligt kommunen så finns det inget sista datum satt när konstnären måste måla över svamparna. Kommunen följer ”det engagemang och driv som finns i Rydebäck/Helsingborg och kring frågan. Vi omvärderar det beslut som togs. ”

Namninsamlingen hittar du här:
Låt tunnelkonsten i Rydebäck vara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.