Nyheter

Knarkkriget: Fred i sikte..?

Expressens ledarskribent Johannes Forssberg och Virgins grundare, den brittiske miljardären Sir Richard Branson, är rörande eniga i frågan om knarkkriget. De anser att det borde avblåsas snarast.

Den mexikanska dagstidningen Reforma meddelade nyligen att att också 2011 blev ett dystert rekordår- det blodigaste hittills. Tidningen uppskattar att antalet offer i det mexikanska drogkriget under året uppgår till 12 359.

Det motsvarar befolkningen i Mjölby, påpekar Johannes Forssberg och han konstaterar att all denna blodutgjutelse som vanligt inte lett till någonting annat än fler mord och nya strider om vakanta poster i knarkindustrin. Han noterar också att drogerna är i dag lika tillgängliga och populära som någonsin förr.

Richard Branson har i sin egenskap av Global Drug Commissioner besökt Portugal för att gratulera portugiserna till deras lyckade drogpolitik under de senaste tio åren. Portugal har ju som bekant avkriminaliserat droginnehav för personligt bruk, med mycket gott resultat som följd.

-Med ett årrtiondes erfarenhet bakom sig, kan portugiserna idag konstatera att avkriminaliseringen i samband med evidensbaserade strategier kan reducera drogkonsumtion, beroende, återfall och HIV-infektioner och resultera i ett säkrare samhälle för alla, rapporterar Branson.

Länkar:

Johannes Forssberg: Knarkkriget har nått vägs ände

Time to end the war on drugs

Portugals avkriminalisering av eget bruk fungerar

Ex-presidenter i tankesmedja söker nya svar

Kriminalisering och avkriminalisering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.