Nyheter

Kan Läkemedelsverket tillåta cannabis som medicin?

Så som jag läser paragraf 2 i lagen om kontroll av narkotika så borde någon kunna få tillstånd att importera, tillverka (odla?) eller inneha narkotika om det är för medicinskt ändamål. Tillståndet för detta söks enligt samma lag hos Läkemedelsverket.

Någon kan alltså ansöka om tillstånd hos Läkemedelsverket för narkotiska mediciner, låt oss säga hemmaodlad cannabis, förslagsvis konsumerad med en för lungorna ofarlig vaporizer (förångare).

Det är intressant vad Läkemedelsverket själva säger om läkemedelsbehandling av nervsmärta vid exempelvis multipel skleros (MS). Enligt deras hemsida så har det visats att cannabinoider (ämnen som finns i cannabis) kan ha effekt. På samma sida står det också att några sådana läkemedel dock inte är godkända i Sverige. Frågan är om det ens skulle behöva vara ett godkänt läkemedel som t.ex. Sativex.

Smack boom bang! PP

 

 

Många skulle säkert inte vilja eller kunna odla hemma. Dessa patienter skulle kanske kunna gå ihop för att tillgodose sina behov..

Tänk dig den dagen någonstans i Sverige när en grupp människor bestämmer sig för att bilda ett cannabiskollektiv. Medlemmarna är sjuka och behöver sin medicin. Kollektivet odlar så mycket som det behövs till sina medlemmar.

För ökad kontroll skulle det kunna vara en skyldighet att föra bok över framtagning och utlämning till medlemmarna. När helst Läkemedelsvärket vill ska de komma och kontrollera. Likt poliserna i Amsterdam som patrullerar det röda kvarteren för att ibland hälsa på personalen i cannabis kaféerna och fråga om allt är lugnt. 😉

Troligtvis skulle det mycket sällan ske ”läckage” från cannabiskollektiv. Då riskerar de att bli av med tillståndet. Ingen cannabispatient i kollektivet vill bli av med tillståndet. Det kanske tom skulle innebära fara för medlemmar som akut behöver sin medicin för att slippa smärta, kunna röra på sig, lugna ner sig etc.

Vill du förkovra dig i ämnet (hvila i fridh Nils Bejerot) så är ett hett tips boken ”Marihuana: The Forbidden Medicine” skriven av Harvardprofessorn i psykologi Lester Grinspoon. För revolutionärer/förespråkare av skadereduktion passar det kanske bättre med ENCODs ide om Cannabis Social Clubs. Sök bara tillståndet först!

Länkar:

Lagen om kontroll av narkotika

Läkemedelsverket om cannabis (Stycket om Central nervsmärta)

ENCOD: Cannabis Social Clubs

Boken Marihuana: The Forbidden Medicine (sponsrad länk)

[tags]cannabis, medicin, vaporizer, encod, cannabiskollektiv[/tags]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.