Nyheter

Kampen mot droger hämmar cannabisforskningen

Tvärtemot vad många knarkkrigare och lobbyister brukar hävda så är det fortfarande mycket svårt att forska på cannabisväxtens kemi. I veckan skickade en grupp amerikanska politiker, både demokrater och republikaner, en uppmaning till justitieminister William Barr.

Det handlar om att forskare som vill studera cannabinoiders effekter måste ta sig igenom krångliga och många gånger lönlösa processer för att få köpa in godkänd cannabis, odlad i federal regi av ett center vid Mississippi University. Det enda tillåtna sättet att få tag på cannabis för forskningsstudier, åtminstone för forskare med anslag från myndigheter och statliga institut, vilket är en stor del!

Federala narkotikapolisen DEA som är under justitieministerns kontroll har i hela tre år sagt att fler producenter ska godkännas. Men ännu har inget hänt. Dessutom är den idag godkända cannabisen ökänd för sin undermåliga kvalitet, långt ifrån det som numera produceras legalt och industriellt på många håll i USA.

Det här hämmar enligt politikerna cannabisrelaterad forskning och inte nog med det. Eftersom den forskningen som ändå sker görs på cannabis olik den som faktiskt konsumeras i praktiken så kan det uppstå ett slags glapp, då forskningen ej baseras på verkliga omständigheter.

Så nästa gång en knarkkrigare säger att de minsann inte har något emot evidensbaserade mediciner baserade på cannabis, eller har mage att påstå att det inte finns tillräckligt med stöd för medicinskt bruk, säg då att på många håll i världen är det nästintill omöjligt att forska på än idag.

Länkar:

Bipartisan Lawmakers Tell DEA To Let Researchers Study Marijuana From Dispensaries

Knarkkrigaren Pierre Andersson (F#ck IOGT-NTO!)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln?

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet tar mycket tid. Snälla bidra med vad du kan för att utveckla den här sidan. Vi tar emot donationer genom betalkort och kryptovaluta.
Läs mer om att donera!