Nyheter

Haschklubbar nya given i Holland?

Borgmästaren i holländska Eindhoven, Rob van Gijzel, vill omvandla stadens coffeeshops (som har tillstånd att sälja mindre mängder marijuana) till klubbar. Därigenom skulle medlemmarna kunna få laglig möjlighet att själva odla cannabis.

Under flera års tid har flera försök gjorts att få rätsida på den gråzon som omger landets coffeeshops och deras kommers. Myndigheterna har dock valt att blunda för den småskaliga försäljningen av cannabis, medan de samtidigt ivrigt jagar odlare och grossister. Detta medför naturligtvis att coffeeshopinnehavarna är hänvisade till att handla av kriminella odlare för att fylla sina lager.

 

 

Van Gijzel drar nytta av den omständigheten att holländsk lag tillåter odling av upp till fem plantor för personligt bruk och hävdar att om man gjorde om Eindovens coffeshops till klubbar, så skulle man inom lagens ram kunna odla fem plantor per medlem och sälja överskottet av skörden.

Hans plan har emellertid redan förkastats av det holländska justitieministeriet samt regionala politiker. Bara Arbetarpartiet har visat ett visst intresse för att stödja projektet.

Regeringen vill också göra klubbar

Samtidigt som van Gijzel lanserar sitt förslag, inkommer rapporter om att Hollands regering (som består av två konservativa partier med stöd av ett högerextremt populistiskt anti-islamistiskt parti), vill omvandla samtliga landets coffeshops till klubbar. Följden skulle otvivelaktigt bli att den holländska liberala modellen fick en veritabel råsop och den turistattraktion som landets coffeshops utgör, mer eller mindre skulle försvinna, eftersom det bara är lokala invånare som kan bli medlemmar i klubbarna.

Av förståeliga skäl är bl a flera av invånarna i staden  Amsterdam inte så förtjusta i det här förslaget.

En av dess coffeeshopinnehavare och talesman för cannabisnäringen heter Michael Veling. Han säger att det kommer att bli stora problem för myndigheterna att tillämpa selektiva lagar på de bofasta och övriga, bl a eftersom europeisk lag idag förhindrar att medborgarna i något EU-land särbehandlas. Dessutom skulle det vara förenat med stora problem att kolla upp identiteten på presumtiva köpare, vilket i praktiken skulle kräva tillgång till stadens databank.

-Om myndigheterna vill reglera försäljningen av marijuana, bör de först legalisera den, anser Michael Veling.

-Jag är inte speciellt orolig, för jag har något som kallas sunt förnuft, sade han.

Länkar:

Dutch mayor wants to legalise cannabis cultivation

Liberal Dutch marijuana policy taking another hit?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.