macba ramp
Nyheter

Fear and Loathing in Macba

Barcelonas museum för modern konst är ett av världens mest kända. Macbas juvel i samlingarna är Sture Johannessons drogliberala affischer från slutet av sextiotalet. Dessa grafiska tavlor är svensk cannabiskultur men tyvärr har vi ej haft vett nog att uppskatta hans konst i Sverige förrän nu på senare år.

Mitt redan dimmiga sinne blev än mer mottagligt för den moderna konsten efter att jag provat den mobila vaporizern Iolite på museets innergård. Jag gick in i den vackra byggnaden och utan att ens leta efter information så styrde cannabinoiderna mig i rätt riktning. På en vägg i det första rummet jag äntrade hängde där ”Haschflickan” och de andra verken av den svenska konstnären Sture Johannesson.

macba-sture-johannesson

 

Sture Johansson Haschflickan

Min cannabisinfluerade konstkritik kan sammanfattas så här: Affischerna är mycket färgglada kollage med en hel del textuella budskap. Budskapen är en mix av drogkultur, politik och spiritualism. Ge dagisbarn rymdkaka till mellis. Be dem sedan att tolka fildelning, legalisering och sekularisering med hjälp av vad som helst i ett pysselprogram. Resultatet blir förmodligen något som liknar Sture Johannessons stil. Nu kickade gräset rejält och vad jag inte räknat med var en elitvaktstyrka som bevakade konstverken.

Den alerta vakten stod nära affischerna och jag kände på mig att fotografering ej var tillåtet. Dessutom var det väldigt mycket besökare kring affischerna. Efter att jag skuggat vakten i några rum så bekräftades mina misstankar när jag såg honom rusa fram till en ung tjej som fotograferade. Jag såg min chans och rusade runt hörnet samtidigt som vakten förklarade museets policy för tjejen.

Jag tog några bilder i den dunkla belysningen men blixten jävlades med mig. Pulsen steg. Efter några få bilder så hör jag någon komma runt hörnet. Fram kom vakten och jag tog snabbt ner kameran men så kom det en blixt från min kamera och vakten haffade mig. Jag spelade dum och tänkte att det var dags att gå vidare.

macba-ryska-soldater

I en sal var det filmvisning som visade ryska soldater från 50-talet som småsnackade vid sin vaktpost. Jag fastnade även framför en videoinstallation visandes vackra blyertsteckningar som suddades ut av en hand. När jag tog en bild kom vakt nr 2 snabbt fram och anklagade mig på spanska.

macba-blyerts-videokonst

Nu när vaktcentralen förmodligen hade mitt ansikte på en wanted-affisch var det lika bra att sticka.

Missa inte baren på terrassen. Här har man utsikt över skateboardmarkerna utanför museet. En rom & Cola kostar endast 6 euro.

Mission accomplished!

macba-art-crisis

macba-bar

macba-chen

 

 

macba-walls

macba-bar-utsikt

slut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.