Nyheter

Ex-presidenter i tankesmedja söker nya svar

Enligt den amerikanska nyhetsbyrån AP, har en lovande kommission nyligen bildats i Genéve, bestående av affärsledare, intellektuella och hälsoexperter, för att utarbeta en ny strategi i drogrelaterade problem. Skälet är att USA:s War on drugs samt FN-ledda försök att komma tillrätta med den rådande globala drogsituationen inte fungerat.

Den Globala Kommissionen i Drogfrågor ställde det konventionella tänkandet på huvudet under sitt första två-dagars-möte som slutade i tisdags i Genève.

De f d presidenterna för Brasilien, Colombia och Mexiko slår fast att kriget mot droger i Latinamerika har misslyckats och föreslår radikala reformer med fokus på förebyggande åtgärder och utbildning.

Förbuden värre än drogerna

Gruppen konstaterade i ett uttalande att det inte fungerat med att utplåna skördar eller kriminalisera konsumtionen av droger, för att minska drogtrafik- och användning. Däremot noterar kommissionen att de missförhållanden och skador som drogförbuden ger upphov till i form av våld och korruption, vida överstiger de skador som själva drogen kan orsaka.

 

 

Kommissionen vill få igång en saklig debatt i frågan, men inser att ämnet droger omges av rädsla och desinformation. De idéer man från gruppens sida skulle vilja se utvecklas, har att göra med FN:s kontrollsystem i drogsammanhang, utvärderingar av tillslag och operationer mot producenter och transportleden, straffskalan för droginnehav samt behandlingsprogrammens effektivitet.

Den 15 personer starka kommissionen inkluderar VD:n för Virgin- Richard Branson samt författarna Carlos Fuentes från Mexiko och nyblivne Nobelpristagaren i litteratur, peruanen Mario Vargas Llosa.

Länkar:

Former presidents, intellectuals seek strategy beyond war on drugs

WORLD LEADERS LAUNCH CAMPAIGN TO END DRUG WAR

Global Commission on Drug Policies

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *