Nyheter

England: David Nutt sparkas

Visst borde politiker basera sina beslut på forskning men när det gäller droger blir det lätt annorlunda. David Nutt är forskaren som styrt Advisory Council on the Misuse of Drugs (ACMD) i tio år och han har öppet kritiserat Browns populistiska kamp mot droger.

Nutt var även delaktig i att ta fram den lista som rangordnade det 20 farligaste drogerna. Då alkohol och tobak hamnade högt upp, före cannabis, så har knarkkrigarna helt enkelt struntat i den.

När Browns regering i början på året ändrade klassificeringen av cannabis från C till det strängare B gjordes detta trots att det vetenskapliga rådet ACMD sa att C var en passande kategori för drogen i fråga. Nutt som kritiserade förändringen har inte gett upp och senaste veckorna har han återigen talat om det dåligt underbyggda skälen till att Brown gick emot sin föregångare Tony Blair som 2004 nedklassade cannabis till C.

 

 

Inför flytten till B i början på året var det väldigt mycket prat om schizofreni och skunkar från officiellt håll. Nutt hävdar att bevisen för att cannabis är en stor samhällsrisk och kan orsaka schizofreni var kraftigt överdrivna. Hans kritik har retat upp politikerna och därför fick han sparken i veckan som gick.

http://www.youtube.com/watch?v=oPFiLHBdV40

Det är alltså inte ok att hävda att cannabis är mindre farligt än alkohol och tobak. I media har han nyligen sagt att flytten till kategori B av cannabis snarare kan leda till att fler provar den olagliga och häftiga drogen. Han säger även att forskning visar att ca 5000 unga män måste hindras från regelbundet rökande för att stoppa ETT enda fall av schizofreni. För kvinnor eller sporadiska användare i allmänhet är det ännu större grupper av konsumenter som måste hindras för att ett enda fall av schizofreni ska uppstå.

ACMD är ett vetenskapligt råd som etablerades i samband med en reform av narkotikapolitiken 1971 för att strategier skulle bygga på evidensbasis och inte populism. Är det möjligen dags för en ny reform?

Länkar:

Cannabis evidence ’was devalued’

Chief Drugs Adviser: Gordon Browns Position On Cannabis ”Absurd”

Forskare håller inte med Gordon Brown

Facebook-gruppen som stöder Professor David Nutt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.