Nyheter

Dansk cannabismässa stör svensk polis

Den 24-26 juni (lagom inför Roskildefestivalen?) planeras i danska Århus DannabisCup, en internationell cannabis- och hampmässa. (Medierna envisas dock med att skriva ”haschmässa”) Arrangemanget oroar svensk polis. Emellertid ser det ut som om den tänkte mässvärden -Scandinavian Congress Center-nu fått kalla fötter och drar sig ur projektet.

Det är meningen att besökarna ska kunna kolla in state-of-the-art-utrustning för grow, utbyta erfarenheter, flanera bland bongar, vaporizers och andra rökdon etc.

Den här mässan är naturligtvis inte så populär bland svenska knarksnutar, som gör det (troligtvis korrekta) antagandet att mässan kommer att locka till sig flera intresserade svenskar. Oron grundar sig på en polisiär förmodan att den inhemska bekämpningen av narkotika kommer att försvåras.

 

 

Etablissemanget rasar

Inte heller polisen i Danmark gör några glädjeskutt över mässplanerna. Polischefen Bent Preben Nielsen säger att varorna var för sig inte är olagliga, men att ”..resultatet kan bli ännu fler hasch- och skunklaboratorier som kriminella tjänar pengar på.” -Det är moraliskt förkastligt, rasar polischefen.
Även borgmästaren i Århus Nicolai Wammen, motsätter sig arrangemanget. Han hävdar att mässan är uttryck för ”dåligt omdöme och dålig moral”.

Mässvärden får kalla fötter

Efter dessa våldsamma reaktionen hukar sig nu den tilltänkta värden för mässan och påstår sig inte ha känt till vad som skulle ske där, eller åtminstone inte vetat att verksamheten gränsar till det olagliga.
Casper Bock på Hotel Radisson Blue i Scandinavian Congress Center har emellertid lagt in en liten brasklapp i sin formulering när han till säger:
-Det föreligger över huvud taget inte något avtal mellan kongresscentret och arrangören, så för närvarande är det inte något vi vill ha innanför våra dörrar. (Min kursivering)

Arrangören Jens Lykke kan naturligtvis, med hänsyn till rådande dansk lagstiftning, inte göra annat än att framhålla att de varor som exponeras på mässan kan användas även till annat än cannabisodling.
-Men i övrigt är det varje individs personliga ansvar vad man ska använda produkterna till, menar han.
Diverse danska tidningar hade tydligen sökt Jens för en kommentar, men misslyckats med att nå honom. Jag hade bättre tur.

Ingen ”haschmässa”

-Först och främst handlar det inte om någon ”haschmässa”, klargör Jens. Det är en Cannabis- och Hampmässa.
Han berättar att det går riktigt bra med anmälningarna; fler och fler visar sitt intresse och är förstås av den åsikten att det är fel av politikerna att gå ut och fördöma en fullt ut laglig företeelse.
-Huruvida vi blir tvingade till att ändra det nuvarande namnet till ett mera ”borgerligt”, kan jag i nuläget inte kommentera, men eventet kommer nog att bli av, lovar Jens Lykke.

Länkar:

Svensk polis oroad över haschmässa

Haschmässa i Danmark

Kongreshotel siger nej til hashmesse

Wammen: Vend ryggen til hashmesse

WeedExpo – Cannabis & Hamp Messe
(Inbjudan via mässans Facebooksida)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.