Nyheter

Colorado: Cannabisskatten blev 22 miljoner på en månad!

Den amerikanska delstaten Colorado startade sin försäljning av rekreationell cannabis den 1 januari i år. Nu står det klart att den första månaden inbringade detta staten inte mindre än drygt 13 miljoner kronor. Om man dessutom räknar skatteintäkterna från den medicinska cannabis som såldes under samma tid, blir summan dryga 22 miljoner kronor.

Det här är pengar som enligt en plan av Colorados guvernör John Hickenlooper är öronmärkta att gå till konstruktiva projekt som t ex förebyggande åtgärder för att hålla unga utanför drogmissbruk, behandling av problematiska brukare, hälsovård etc.

Följer utvecklingen
Flera andra amerikanska delstater följer mycket noga utvecklingen i Colorado och Washington är den andra staten som röstat för att sälja cannabis på samma villkor som alkohol, alltså i rekreationssyfte. Det börjar man med senare i år, förmodligen senvåren/försommaren.

Eftersom president Obama nu sitter sin andra mandatperiod i Vita Huset, kunde han för en tid sedan också tämligen riskfritt gå ut i ett TV-tal och upplysa om att han inte anser cannabis vara farligare än alkohol, även om han säger sig tycka att bägge alternativen är dåliga val. (Hade bestämt för mig att Obama är öl-diggare som brygger hemma? Och hans förtjusning i cannabis är väldokumenterad sedan hans studenttid på ett hawaiianskt college.) 

Bankproblem lösta
Under alla omständigheter har presidenten i alla fall tagit ett steg i rätt riktning för att lösa de juridiska problem som uppstod då bankerna vägrade att ha att göra med kontanter som härrör från cannabisproduktion, eftersom ju detta är kriminell verksamhet enligt federal amerikansk lag.

Följden av det här blev naturligtvis att cannabisproducenterna, distributörerna och försäljarna var tvungna att förvara pengarna hemma i madrassen ungefär, vilket ju i förlängningen skulle kunna skapa stora säkerhetsproblem i form av rån, inbrott, stöld etc.

Normaliserad kommers
Men nu har alltså Obama uppmanat de federala åklagarna att INTE åtala de banker som tar sig an kontanter som kommer från cannabishandeln, vilket så småningom kommer att normalisera kommersen och låta dess aktörer agera som alla andra branscher inom det amerikanska näringslivet.

Länkar:

Cannabis a multi-million-dollar tax windfall for Colorado

Colorado collects $2m in marijuana taxes in January

Recreational Marijuana in Washington State – A Guide for Visitors

Marijuanaförsäljning drog in miljoner dollar i skatt

Laglig marijuana ger saftiga skatteintäkter

Kontrollerad cannabisförsäljning i Colorado

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.