Nyheter

Chiles HD dömer till förmån för medicinsk cannabis

Chiles högsta domstol dömde förra veckan till förmån för exporterande jordbruksföretaget Agrofutoro. Företaget hade ansökt om att få odla medicinsk marijuana och från det chilenska jordbruksverket (SAG) erhållit tillstånd att odla den i Bio Bio-regionen 2009. Tillståndet drogs emellertid in den 31 mars i år, sedan hälsoinstitutet ISP fattat beslut om att inte acceptera örtmediciner som innehåller marijuana.

Hälsoministern Jaime Mañalich var vid tillfället ifråga omedgörlig och deklarerade att ”…Under den här regeringen kommer medicinska marijuanaplantager inte att tillåtas.”
När SAG tillkännagav att de drog tillbaka sitt tillstånd, överklagade Agrofutoro till landets högsta domstol, vilken alltså dömde till deras förmån. Domslutet hade dock inget att göra med huruvida odlande och export av medicinsk marijuana är laglig eller ej, så att odla cannabis i kommersiellt syfte är och förblir illegalt i Chile, åtminstone en tid framöver.

Chiles konservativa inställning till cannabis håller dock på att mjukas upp. Undersökningar visar att chilenarna använder mer cannabis per capita än övriga latinamerikaner och olika organisationer och grupper mobiliserar för att åstadkomma en avkriminalisering av plantan. Fortfarande är dock lagstiftningen beträffande cannabis sträng och drogen hamnar i samma kategori som det illegala kokainet samt heroinet. (Grupp 1)

Länk:

Chile’s Supreme Court rules on marijuana for medical purposes

Gillar du innehållet på Cannabis.se?

Vi har ingen betalvägg och adblocks är vanligt idag.
Snälla stöd oss, donera med betalkort eller kryptovaluta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *