Chilean senator Fulvio Rossi wants to decriminalise weedgrowing and admits to be a user himself
Nyheter

Cannabislagar mildras

Den globala trenden att mildra straffen för dem som grips med mindre mängder cannabis fortsätter. Chile och Belize är två av de latinamerikanska stater som ansluter sig till de som tidigare meddelat att de avser mildra de rättsliga påföljderna för dem som grips med mindre mängder för personligt bruk. I Europa har Kroatien aviserat en mjukare attityd till ringa cannabisinnehav. Det främsta skälet till dessa reformer är att ländernas rättssystem blockeras av otaliga rättegångar med smärre droginnehav som tema.

KROATIEN:

Från och med 2013 kommer de kroater som grips med mindre mängder narkotikaklassade droger för personligt bruk inte längre att riskera strängare straff än de som kommer ifråga för mindre lagöverträdelser. 
Däremot kommer t ex odling av ett fåtal cannabisplantor för eget bruk att vara illegalt och rendera böter eller fängelse upp till tre år. Detta gäller även om hampan odlas för medicinskt bruk.

-Det är upp till Hälsoministeriet att avgöra vilka droger som kan anses vara för medicinskt bruk och vilka som inte är det, säger Kroatiens justitieminister Orsat Miljenic.

CHILE:

De liberala senatorerna Ricardo Lagos Weber och Fulvio Rossi har föreslagit den nationella chilenska kongressen att cannabis för personlig och terapeutisk användning ska avkriminaliseras. Förslaget kommer mitt i en förnyad chilensk debatt över marijuanans legala status. Dessutom har Rossi offentligt gått ut med att han själv använder cannabis.

-Det är viktigt att folk förstår att om vi tillåter hemodling, så attackerar vi samtidigt illegal försäljning och narkotikahandel, säger Rossi. Specialister inom det här området hävdar att det enda sättet att komma åt organiserade narkotikaterrorister så att det verkligen känns, är att tillfoga dem ekonomisk skada.

BELIZE:

Den centralamerikanska republiken Belize har gett en kommitté i uppdrag att utvärdera och (om så anses lämpligt) föreslå avkriminalisering av mindre mängder cannabis. 
Det förslag man f n begrundar, medför att om någon ertappas med under 10 gram cannabis, så kommer vederbörande att få böter och tvingas genomgå en obligatorisk ”drogutbildning”. Däremot slipper han/hon fängelse och registrering i straffregistret.

LÄNKAR:

CROATIA TO DECRIMINALIZE DRUG POSSESSION

Chilean senator’s confession heats debate on legalising marijuana

Chilean senators propose decriminalizing cultivation of marijuana

Belize considering decriminalisation of marijuana possession

Latinamerika: Avkriminaliseringsvågen sveper fram!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.