alt
Nyheter

Cannabis gör medelålders smartare?

En ny brittisk studie kommer med det uppmuntrande beskedet att de som använt eller använder cannabis inte behöver frukta för att deras mentala förmåga ska bli oskarp i takt med stigande ålder- tvärtom!

Forskarna undersökte en ansenlig grupp- närmare tusen (8 992) droganvändande män. Den drog som var den i särklass mest använda bland försökspersonerna var marijuana. Gruppen undersöktes först vid 42 och sedan vid 50 års ålder. 50-åringarna testades för att utröna nivån på deras nuvarande mentala förmåga. Slutsatsen blev:

Det tycks föreligga ett positivt samband mellan tidigare/nuvarande konsumtion av illegala droger och kognitiv förmåga- (!)

Undersökningsledaren Alex Dregan vid King’s College säger att resultaten tyder på att tidigare eller pågående drogbruk inte nödvändigtvis behöver vara associerat med nedsatta mentala funktioner i tidiga medelåldern.
Rönen från undersökningen har publicerats i American Journal of Epidemiology,

Klarade sig bättre

Faktum är att ”droggruppen” klarade sig minst lika bra, eller rent av bättre än kontrollgruppen, där ingen någonsin provat på illegala droger.
-Men skillnaden mellan de båda grupperna är inte speciellt stor, så resultaten kan lika gärna avspegla det faktum att droganvändarna generellt har en högre utbildningsnivå än icke-användarna, spekulerar Alex Dregan.

Länkar:

Is Illicit Drug Use Harmful to Cognitive Functioning in the Midadult Years? A Cohort-based Investigation

RPT-Pot smoking, other drug use not tied to middle-age mental decline

Marijuana Smoking For Middle-Aged Men Can Actually Improve Mental Sharpness, Says Study

Marijuana Improves Mental Sharpness In Middle-Aged Men: Study Says

Hög IQ ger drogbenägenhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.