Nyheter

Att bli sur över statistik från Nationellt forensiskt centrum

Statistiken visar alltså antalet narkotikabrott samt mängdfördelningen på det som polisen beslagtagit förra året. För cannabis gällde 80% av beslagen 10 gram eller mindre.
Praxis för ringa narkotikabrott är under 50 gram. Hela 90% av alla cannabisrelaterade brott handlade om mindre än ett halvt hegge. Mer än så hemma så blir rubriceringen narkotikabrott normalt sett.

Den här statistiken är enligt kriminologin inte en bra indikator på hur många cannabiskonsumenter det finns. Det är inte heller något som gör Sverige till ett narkotikafritt samhälle.

Som SVT Nyheter säger:

Narkotikabrott är ett så kallat spaningsbrott och andelen misstänkta speglar rättsväsendets prioriteringar och inte den faktiska narkotikabrottsligheten i samhället.

År 2015 slogs viktrekord med 959 kg cannabis fördelat på 7762 beslag. Låt oss gissa vad mörkertalet är. Säg tio gånger mer, eller 20 kanske?
Rekord i antal beslag sattes 2014 med 8606. Alltså nästan 10 000 personer som lagförs varje år blir kriminella med repressalier som drabbar jobb, familj och körkort.
Till vilken nytta?? 

Niklas Lindroth som är narkotikapolis i Alingsås twittrar flitigt på nätet, i tjänst eller inte är osäkert. Han menar att polisens resursfördelning för olika prioriteringar inte är sammankopplat. Som att arbetet med organiserad narkotikabrottslighet INTE skulle förlora pengar till jakten på stoners. Eller annan brottslighet för den delen som kanske snarare borde prioriteras.

Inom kriminolgin är det även känt att polisstatistik inte alltid är så pålitlig. Det är en pinnjakt, något som är allmänt känt.

Nu är det fan nog!

  1. Polisen måste vända dessa siffror totalt. Det är 10% som ska gälla en påse gräs medan 90% av resurserna bör gå till att bekämpa maffian och gängen! Fuck Nils Bejerot!

  2. Polisen måste bli mycket mer neutral i sin kommunikation när det kommer till förebyggande av narkotikabrott på nätet! Det är fastslaget att poliser som droginformerar i skolan snarare uppmuntrar riskbeteende. Vad som är tabu blir spännande.
    Varför skulle polisen lyckas bättre ute i samhället i stort?

  3. Det enda logiska för att uppnå detta är att avkriminalisera konsumtion av illegala droger. Inget konstigt med tanke på att det sker mer eller mindre överallt i västvärlden just nu.

Stoppa propagandapolisen!

Länkar:

Rekordår för cannabisbeslag

Fler grips för narkotikabruk – men langarna kommer undan 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.