Premiär för Cannabis.se Magasin 

Det här är alltså vårt nya magasin som vi avser att ge ut 7-8 gånger per år. Tanken är att vi samlar ihop det bästa från vår hemsida sedan det senaste numret, för sammanställning i ett mer klassisk tidningsformat. 

Förutom det ska vi även skriva reportage och göra intervjuer specifikt för magasinet. I detta nummer intervjuar vi två av medlemmarna i det omtalade hiphop-kollektivet Labyrint.

Det här du läser nu är versionen för mobiler och surfplattor, eller vanliga webbläsare om du så vill. Vi har även valt att göra ytterligare en version med samma innehåll men i PDF. 

Första numret är lite av ett test och vi ber er därför att vara snälla mot oss. Design och layout kommer garanterat att förändras i och med varje nytt nummer.

Vi kommer att satsa på det visuella till skillnad från vår hemsida, där nyhetsvärde och källa prioriteras, dessutom är fotografi och bildkonst något av arvet från tidningsvärlden som vi hittills eftersatt. Här kommer vi behöva hjälp från er som besöker Cannabis.se och läser detta magasin. Skicka gärna bilder och fotografier till oss som vi kan publicera.

Vill du skriva för oss så tveka inte att höra av dig! Du behöver inte vara ordets riddare eller professionell skribent. Har du något att berätta om smögande, narkotikapolitik eller cannabiskultur så bör du höra av dig!

Legalize it!

Innehåll i nummer 1/2013

  • Ledare: Ett Sverige fritt från cannabis?
  • Intervju: Labyrint
  • #normaliseringskampanjen
  • Test av Puffit Vaporizer
  • Vinn en Puffit Vaporizer
  • Nyheter från Cannabis.se
  • Kalender
  • Nästa nummer

Ledare: Ett Sverige fritt från cannabis? 

Sverige är en isolerad ö i världen när det kommer till narkotikapolitik. I andra moderna och välfungerande länder så accepterar man att cannabis är en relativt sett mindre farlig drog. Det är ett faktum att många använder den och kommer att fortsätta göra det.  

I Sverige däremot så har cannabis, då det är den vanligaste illegala drogen, blivit något av knarkkrigarnas nemesis när det kommer till krigsretorik och det eviga tjatet om kampen mot narkotika.

Pga att det så länge rått en hegemoni här så har nolltoleransens försvarare ett kraftigt övertag. Man har nästan förintat kritiker och avfärdat dem som drogliberaler. 

Detta har skapat en rädsla som gjort att vi som kritiserar den rådande politiken förväntas vara perfekta i vår argumentation och helst inte ha någon svag sida. Ironiskt med tanke på att det snarare är etablissemanget självt som är sjukt. 

Läs mer

Annons:

Intervju med Aki & Dajanko från Hiphop-kollektivet Labyrint 

 

- Gå högst upp och ring på, det står Muhammed på dörren, säger Aki i telefonen.
Jag ska träffa medlemmarna i den Uppsala-baserade HipHop-gruppen Labyrint kända för låtar som bl.a. Vår Betong, Ortens Favoriter och Broder del 2, vilken större delen av Reggae-sverige medverkar i.

Jag kommer upp på översta våningen och ringer på dörren, ingen ton så jag knackar ett par hårda knackningar. Efter en tio sekunder öppnas dörren och en vägg av söt gräsdoft slår mig i ansiktet.

En ung kille i 25-30 års åldern står på andra sidan. 
- Skinny, säger killen.
- Andreas, tjena, säger jag och räcker fram handen.
Väl inne i lägenheten dunkar fet HipHop och jag välkomnas av en omkringrusande Dajanko, en av bandmedlemmarna. Inne i vardagsrummet framför en laptop sitter en annan, Aki.
- Vi kollar in videon från Redline-kryssningen, säger Aki och tar laptopen i famnen och går mot köket.
- Jacco kunde inte komma, säger han.

Tillsammans utgör Jacco, Aki, Dajanko och DJn Sai, som heller inte kunde komma, gruppen Labyrint.
Vi sätter oss tillslut vid köksbordet som är fullproppat med rullpapper, läskburkar och gräs och alla tre börjar förbereda en varsin joint. Aki sträcker sig efter en tändare på andra sidan bordet och stöter i samma stund till Dajankos meck så att en del gräs ramlar ut över bordet. Dajanko blir lite sur och det uppkommer en liten komisk dispyt mellan de båda. Under tiden har Skinny tagit fram godispåsar som han har slängt på bordet.

I januari i år vann Labyrint P3 Guldgalans pris för bästa Hiphop/Soul.
- Det var nice, det var ju folket som rösta fram oss. Det känns som vi är Ortens Favoriter, säger Dajanko lite cheesy.

Killarna har känt varandra sedan barnsben och har på många sätt alltid hållit på med musik, på olika håll och kanter.
- Under 2004/2005 gjorde vi några låtar tillsammans och några var för sig. Samtidigt spelade vi och hade shower tillsammans, med våra egna låtar. 

Tillslut bestämde vi oss i alla fall för att spela in mixtapes tillsammans och sen dess har det bara flytit på, säger Dajanko.

Läs mer

#normaliseringskampanjen

Normaliseringskampanjen startades i slutet på förra året som ett projekt på Instagram skapat av medlemmarna i gruppen Labyrint.

Tanken är att vem som helst kan ta en bild på sitt röka, sitt rökdon eller helt enkelt när de röker och lägga upp det på appen Instagram med hashtaggen #normaliseringskampanjen

Projektet skapades som en motaktion emot Sveriges löjligt hårda cannabislagar och är tänkt att öppna upp användning av cannabis som en del i  debatten om cannabisliberalisering.

Bidra själv med en bild på något som du tycker behöver normaliseras. Hashtagga den med #normaliseringskampanjen.

Det här kan bli något stort som motverkar knarkkrigarnas beskyllningar om att cannabisrökare är idioter som måste tvångsomhändertas. När tillräckligt många säger ifrån så tystnar moralisternas lögner!

Länk:

#normaliseringskampanjen

Annons:

Produkttest: Puffit Vaporizer

Annonsören Vaporizer.name sponsrar ett test av produkten Puffit Vaporizer. Det är en portabel vaporizer som är framtagen med tanke på diskretion.

Det första som slår mig när jag öppnar paketet är att den är så liten och att förpackningen är väldigt snygg. 
Att den ser ut som en inhalator för astmatiker är en ganska rolig detalj och kanske även det som kan rädda en från snuten en varm sommardag. 

Jag har även provat Iolite som drivs med butangas. Men jag måste säga att Puffit är överlägsen i detta hänseende eftersom den har ett fett batteri som laddas med en USB-sladd.

Den laddas med ört i en liten kammare som enligt vår sponsor är i äkta guld. Detta för att värmespridningen ska ske optimalt. En liten LED-lampa blinkar rött och slår över till grönt när du kan börja inhalera. 

Det fungerar väldigt bra och smakar mycket, ångan är kanske inte riktigt så tjock som med vanliga vaporizers men jag gillar verkligen Puffit!

Information

Pris: 1795

Tillverkare: 

Discreet Vape

Kraftkälla:

Inbyggt batteri som laddas via USB.

Drifttid: 1-2 timmar

Uppstart: 45 s

Färger: Blå, Svart

Vinn en Puffit Vaporizer

Tillsammans med Vaporizer.name kör vi en tävling där vinnaren får en Puffit. För att ha en chans att vinna den måste du skicka ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. med en motivering om varför just du behöver en vaporizer.

Skriv Puffit tävling i ämne. Av de förslag som kommer in väljer vi ut ett som vi gillar och skickar dig en Puffit.

Sponsor:

www.vaporizer.name 

Annons:

Nyheter från Cannabis.se

Legalisering leder EJ till ökad konsumtion

 

Vi tror inte på totalkonsumtionsmodellen vilket är grunden till den svenska narkotikapolitiken. Denna teori går ut på att om vi legaliserar en drog så ökar tillgängligheten och i lika stor utsträckning skador och missbruk.

I en nyligen publicerad studie som bygger på data från EU:s officiella Eurobarometer undersöktes över 15000 unga vuxna i åldrarna 15-24. Resultatet är slående, avskaffandet av straff för innehav för personligt bruk leder INTE till ökad användning av narkotika.

Ett annat exempel som vi skrivit om tidigare är att trots alkoholens tilltagande exponering i media och den ökade tillgången till följd av privat import så minskar drickandet. Vilket tyder på att folk har blivit smartare och mer riskmedvetna. 
Något som går stick i stäv med folkhälsofascismens antagande om att vi är dumma i huvudet och inte kan ta vara på oss själva och därför behöver skrämmas till skötsamhet.

Länkar:

National-level drug policy and young people's illicit drug use: A multilevel analysis of the European Union

UK: Expertgrupp vill legalisera lätta droger

Dagens citat 13 jan 2013

 

"Drugs that are legal cause at least as much damage, if not more, than drugs that are illicit"

- WIM VAN DEN BRINK

Den nederländske professorn i psykiatri och beroendeforkning vid Amsterdams universitet kommenterar en undersökning (2010) i den medicinska tidskriften "The Lancet", där slutsatsen blir att alkohol utgör en större fara än illegala droger som t ex heroin och crack.

Länk: TIME/topics


Kampen mot narkotika är hopplöst omodern

 

I USA har det gått så långt att politiker t o m kan fiska röster genom att kritisera knarkkriget. Nyligen i New York Times skrev den populäre viceguvernören i Kalifornien, Gavin Newsom, att cannabisanvändare i allra högsta grad kan vara framgångsrika och välfungerande. 

Gräs har blivit något som många väljer framför andra, legala droger. Med andra ord; cannabis har blivit mainstream! 
Newsom, som mycket väl kan bli Kaliforniens nästa guvernör, menar även att kriminalisering av cannabis är kontraproduktivt och förknippat med ett ålderdomligt synsätt.

På andra sidan Amerikat finner vi guvernören i NY, Andrew Cuomo, som även han verkar vara inne på det pragmatiska spåret. Denne sade nyligen i ett tal att han arbetar för dekriminalisering av cannabis. I praktiken handlar det om avkriminalisering, då tanken är att innehav på max 15 gram på allmän plats endast ska resultera i böter, på engelska kallat civil violation, vilket är jämförbart med en p-bot.

Cuomo sade:

“These arrests stigmatize, they criminalize, they create a permanent record. It’s not fair, it’s not right, it must end and it must end now,”  

Den som hellre spisar pop än politik har väl inte missat att flickguden Justin Bieber firade in nya året med blunts (tobaksblad istället för rullpapper) innehållandes cannabis. 

En annan stor idol bland unga är Rihanna, som inte ens gör avbön som kändisar föväntas göra efter att ha knarkat. Hon twittrar bilder på finfint gräs och när Prussiluskorna blir galna över detta svarar Rihanna coolt: 

"I don't really give a fuck!"

När ska Sveriges förenade knarkologer och myndighetsberget inse att det inte går att vinna över denna kraft? En ny tid är redan här och vad de istället borde syssla med är balanserad information som låter individen ta egna, kloka beslut.

Nuvarande lagstiftning i Sverige stigmatiserar, gör laglydiga till brottslingar och kostar hiskeligt mycket skattepengar, utan att uppnå önskat resultat.

Länkar:

Marijuana, Not Yet Legal for Californians, Might as Well Be

NY governor cuomo reaffirms commitment to marijuana decriminalization

JUSTIN BIEBER Let's Be Blunt ... WHATCHA SMOKIN?

Rihanna twittrade om droger: "Bryr mig inte"

Nytt drogtest, positivt eller negativt för brukare?

 

På Karolinska Institutet i Stockholm har man nyligen upptäckt ett nytt sätt att ta reda på om en person är narkotikapåverkad, nämligen genom ett utandningsprov.

Testet ska bland annat kunna hitta spår av cannabis, amfetamin, kokain och ecstasy.
På SVT.se skriver man att testet bara kommer att finna spår efter narkotikan inom ett dygn efter användning. Huruvida man egentligen menar att spåren går att finna under tiden man är påverkad och inte efter, framgår inte.

Skulle så vara fallet, att det bara detekterar direkt påverkan, är det självklart ett positivt steg framåt. I alla fall vid nykterhetstest av bilförare.

I vilket fall som helst; med tanke på att bruk och inte ett positivt urinprov är brottsligt och med tanke på polisens arbetsmetoder, med argument om rödögdhet o s v, så borde de inte ha några problem att använda dessa medel i stället för urinprov.
Deras enda riktiga misstankar om brott är ju det uppenbara ruset och skulle du varit påverkad för en vecka sedan borde det således vara helt irrelevant för situationen, eller?

Å andra sidan kanske testen, eftersom de är så mycket lättare att använda än urinprov, kommer att missbrukas ännu mer än urin- och blodprov idag. Det återstår att se.

Länkar:

Nytt drogtest snart här

Nu ska utandningsluften avslöja droger i kroppen

Annons:

NL: Revolt mot weedpasset

 

Det förefaller som om de svenska knarkkrigarna skulle bli blåsta på konfekten när nu Amsterdams ledande politiker uttryckligen deklarerar att de inte tänker hindra utländska turister från att handla cannabis på sina coffeeshops.

Inte heller i Maastrich, där klagomålen på drogturismen var som starkast, verkar det som om det omtalade förbudet mot utländsk konsumtion av cannabis kommer att slå igenom.

Tandagnisslan och besvikelse?

Detta torde ge upphov till mycken tandagnisslan och besvikelse hos de knarkkrigare som jublade över att t o m Holland går mot en mera restriktiv hållning när det gäller försäljning av cannabis. Men den förra kristdemokratiska-liberala koalitions- regeringens försök att gå tillbaka i utvecklingen tycks inte bli av i den utsträckning som tidigare annonserats.

- Amsterdampolisen kommer att se mellan fingrarna när turister handlar cannabis i stadens coffeeshops efter nyår, lovade Amsterdams borgmästare  Eberhard van der Laan på onsdagen i den gångna veckan.

Impopulärt registreringskrav

Det budskapet satte punkt för den osäkerhet som rått alltsedan den förra, numera kollapsade koalitionsregeringen mellan liberaler och kristdemokrater försökte införa ett s k weedpass, som skulle medföra att endast nederländska medborgare skulle få köpa cannabis. Dessutom skulle de vara tvungna att registrera sig för att kunna handla- ett krav som var mycket impopulärt bland de tilltänkta kunderna.

Ingen polisiär prioritering

-Det har beslutats att Amsterdams polismyndigheter inte kommer att prioritera några lagar som kräver att endast lokalbefolkningen ska få handla cannabis, skrev van Eberhard der Laan i ett välformulerat brev till den nuvarande regeringen.

Stor inkomstkälla

Förbudet mot turistkonsumtion av cannabis är föga populärt i Amsterdam, vars drygt 200 coffeeshops är en stor inkomstkälla för staden. Av Amsterdams 6-7 miljoner årliga besökare, beräknas ungefär var tredje besöka dessa cannabisoaser.
Förra regeringens klagomål över att kommersen med cannabis resulterar i brottslighet och ovälkomna besökare bemöts i brevet med argumentet att ett förbud sannolikt skulle ge upphov till stökig gatuhandel istället.

Maastricht protesterar

Inte ens i södra Nederländerna, där klagomålen om oönskad drogturism var som starkast när förbudet kom till, tycks det finnas speciellt många anhängare till weedpasset. En majoritet i stadsfullmäktige kräver att man ska skrota hela weedpassidén, eftersom de sex månaderna som lagen gällt i regionen har medfört hårdare atmosfär och mera gatulangning. En viss oro finns också över att östeuropeiska dealare tenderar att ta en allt större del av marknaden.

Länkar:

Amsterdam won't enforce coffee shop tourist ban-mayor

Justice officials in Maastricht link rise in street dealing to wietpas

Majority council to immediately stop wietpas (Engelska översättningen. Mindre rappakalja. :) )

Maastricht (Kolla under rubriken Politics!)

 Slutpuffat på skoltid i Amsterdam

Kroatien dekriminaliserar bruk

 

Kroatien följer trenden i världen med ett nytt och mer modernt synsätt på narkotikalagstiftning. I fredags godkändes i landets parlament en lagändring som avkriminaliserar innehav av narkotika för eget bruk.
Landet har en historia av tuffa lagar på området men tar nu alltså bort fängelse i straffskalan, fram tills nu har maxstraffet varit tre års fängelse även vid små mängder.

 I polisstaten Sverige är ju som bekant t o m konsumtion av narkotika illegalt, något vi är ganska ensamma om i världen. Eftersom maxstraffet för ringa narkotikabrott är 6 månaders fängelse (tack så jävla mycket RNS!) så får polisen suga ut blod ur din arm för att kunna bevisa ev misstankar.

Det är dags att reformera vår narkotikapolitik! Straffa inte brukarna!!

Länkar:

Croatia decriminalizes drug use

Cannabislagar mildras

Legalisera? Avkriminalisera? Dekriminalisera?

Tyskland: Domslut tillåter egenodlad medicinsk cannabis

 

Det är Supreme Administrative Court of Munster som den sjunde december 2012 kom fram till att patienter som behöver medicinera med cannabinoider kan få odla lagligt i hemmet. 

Beslutet gäller dock inte alla, för att erhålla tillåtelse från Federal Institute for Drugs and Medical Devices (BfArM) så måste patienter ha en medicinsk åkomma där cannabismedicinering inte går under sjukförsäkringsskydd. T ex så behöver tyska MS-patienter inte betala för Sativex som används mot muskelspasmer.

Domstolen konstaterade att om inget ekonomiskt alternativ finns för medicinering så måste (BfArM) överväga att ge patietenten tillåtelse, i form av en licens, som ger denne rätt att odla sin medicin i hemmet. 

Än är denna jurudiska process ej klar och enligt IACM kan det ta långt tid innan patienter faktiskt kan ansöka om licenser hos myndighen.

Länk:

Germany: Under strict conditions patients may grow cannabis, Supreme Administrative Court rules

Tyskland: Generella avslag på odling av medicinsk marijuana ogillas

Avkriminalisering ger färre ungdomsbrott

 

Den amerikanska delstaten Kalifornien upplever just nu en rekordstor nedgång i antalet ungdomsbrott.  Inte sedan 1954, när man började föra statistik över den kaliforniska ungdomsbrottsligheten, har minderårigas kriminalitet varit så låg.
Mellan åren 2010 och 2011 reducerades den drastiskt med hela 20%! En nyligen genomförd undersökning tyder på att det finns ett klart samband mellan den avkriminalisering av cannabisinnehav som skedde 2010 och nedgången av ungdomars brottslighet.

80 år av arresteringar
Undersökningen fokuserade på antalet individer under 18 år som under de senaste 80 åren arresterats  i Kalifornien. -Undersökningen kallas "California Youth Crime Plunges to All-Time Low" och genomfördes av San Fransisco-baserade Center on Juvenile and Criminal Justice

Viktig lagändring
Man studerade individer under 18 år som utsatts för arresteringar i Kalifornien under de senaste 80 åren. Man fann att fr o m det att dåvarande guvernören Arnold Schwarzenegger undertecknade lagförslaget som förvandlade innehav av cannabis till en "överträdelse" från att ha varit en "förseelse ". I praktiken inner det här att om man ertappas med en mindre mängd cannabis så kommer endast böter ifråga. En "överträdelse" resulterade däremot i allvarligare följder.

Dramatisk minskning
Så snart Schwarzenegger hade satt sitt namn på papperet, började effekterna visa sig. Våldsbrotten minskade med 16%, mordfallen med 26% och drogrelaterade arresteringar minskade med nästan 50%!

Länkar:

California Marijuana Decriminalization Drops Youth Crime Rate To Record Low: Study

Mera om lagändringen (PDF-fil)

Marijuana, Not Yet Legal for Californians, Might as Well Be

 

 

      

Annons:

Obama: Ingen brukarjakt i WA och CO

 

Äntligen har president Obama lämnat besked i frågan hur hans administration ska agera mot delstaterna Washington och Colorado, som ju legaliserat rekreationellt bruk av cannabis genom en folkomröstning. De federala myndigheterna ska se mellan fingrarna och låter invånarna i dessa delstater inneha upp till 28 gram cannabis per person för personligt bruk. Man måste dock ha uppnått 21 års ålder för att konsumera laglig cannabis.

I en intervju med Barbara Walters från TV-bolaget ABC sa Obama igår att eftersom väljarna i Washington och Colorado har sagt sitt i den här frågan och att de federala myndigheterna är överbelastade med brottsutredningar, så är det ingalunda en hög prioritet att jaga vanliga cannabisbrukare och hemmaodlare.

"Större fiskar att fånga"

-Vi har betydligt större fiskar att fånga, yttrande han under samtalet med Walters. Det kan möjligen tolkas som ett  olycksbådande uttalande för större marijuanaproducenter, kanske även odlare av medicinsk marijuana..?

Droglagar kolliderar

Presidenten har gett statsåklagaren Eric Holden och Justitiedepartementet i uppdrag att se över de svårigheter som uppstår när federala och delstatliga droglagar kolliderar, som i det här fallet. Federalt sett är ju cannabis fortfarande en olaglig drog.

Länkar:

Marijuanabruk tillåts i delstater

Obama: Pot Users In Washington And Colorado Not A 'Top Priority'

Obama Finally Responds to Legal Pot in Colorado and Washington: Feds Won't Go After Users; No Word on Suppliers

Cannabis Consumers Safe From The Obama Administration, But Providers?

Forskare: Cannabis orsakar INTE hjärnskador hos ungdom

 

Vare sig det beror på legaliseringen av marijuana i Colorado och Washington eller inte, så röker amerikanska ungdomar på som aldrig förr. Enligt en ny undersökning verkar det dock som om föräldrar har mer att frukta från alkohol än cannabis när det gäller skadeverkningarna på deras barns hjärnor.

Undersökningen gav nämligen vid handen att marijuana inte hade någon effekt på tonåringarnas hjärnvävnad, medan alkohol däremot hade det.

Forskarna från University of California, San Diego och University of Pittsburgh Medical Center, genomförde studien på 92 ungdomar i åldern 16-20 år.


Hjärnskanning
Försökspersonernas hjärnor skannades såväl före som efter en 18-månadersperiod. Under den tiden hade hälften av tonåringarna, som redan grundlagt en vana att konsumera både alkohol och cannabis, fortsatt med sina vanor som tidigare. Den andra hälften drack bara måttligt eller inget alls, liksom de gjort innan undersökningen.
Förutom hjärnskanningen omfattade undersökningen också en detaljerad toxikologisk rapport samt bedömningar av substansanvändning. Ungdomarna intervjuades också en gång i halvåret. Forskarna kontrollerade inte deras kognitiva förmåga, utan inskränkte sig till hjärnskanningar.

Förlust av vit hjärnsubstans
När de 18 månaderna hade gått, visade det sig att de ungdomar som drack minst fem alkoholhaltiga drycker två gånger i veckan, hade förlorat vit hjärnsubstans. Det betyder att de kan ha skadat minne, uppmärksamhetsförmåga och beslutsfattande funktioner, vilket i å fall kvarstår när de går in i vuxenlivet.

Viktig hjärnvävnad
De tonåringar som bara regelbundet hade rökt cannabis, hade ingen motsvarande reduktion av hjärnsubstans.
De här skadorna uppstår därför att hjärnan fortsätter att skapa hjärnsubstans en bra bit in i adolescensen och det tidiga vuxenlivet. Och eftersom den saknade hjärnvävnaden är viktig för beslutsfattande och självkontroll, betyder det att alkoholkonsumtion kan komma att leda till fortsatta missbruksproblem i framtiden.

Motstridiga resultat
Flera undersökningar har påvisat att alkohol är skadligt för växande hjärnor, men när det gäller cannabisens eventuella skadeverkningar, har undersökningsresultaten varit mera motstridiga. Faktum är att två studier som genomfördes under förra året tydde på att marijuanakonsumtion hos personer under 18 år var förknippad med lägre IQ och förlust av hjärnsubstans. Vi kommenterar en av dessa här: Måste cannabisrökning innebära lägre IQ?

Korrekt beskrivning
Emellertid hävdar en läkare vid namn Duncan Clark, som inte var delaktig i den här undersökningen, att man vid de tidigare studierna hade hjärnskannat försökspersonerna endast vid ett tillfälle, medan den aktuella undersökningen genomförde skanningar både före och efter drogkonsumtionen. Därför. menar Clark, beskriver den mera korrekt vilken effekt alkohol och marijuana har på hjärnan.

Inverkande faktorer
Dessutom hade forskarna i den senare studien bättre möjligheter att observera skillnader i försökspersonernas levnadsomständigheter. Trots det kan man inte bortse från andra faktorer, t ex genetiska, som kan ha inverkat på resultatet.
Undersökningen kommer att publiceras i aprilupplagan av Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Länkar:

Teen Marijuana Use May Show No Effect On Brain Tissue, Unlike Alcohol, Study Finds

No, Teen Marijuana Use Doesn’t Cause Brain Damage, But Alcohol Does

Regular marijuana use by teens continues to be a concern

Alkohol och tobak farligare än Cannabis

Kan cannabinoider dämpa alkoholism?

USA: Cannabis kan motverka alkoholens hjärnskador enligt ny studie

IQ-studie höll ej måttet..?

 

Som du kanske kommer ihåg publicerades i augusti förra året en undersökning från Nya Zeeland där det framhölls att ungdomar under 18 år som konsumerande cannabis riskerade att få lägre IQ än sina icke-rökande jämnåriga kamrater.

Studien, som naturligtvis var något av en våt dröm för knarkkrigare runt om i världen, rönte stor uppmärksamhet, inte minst i Sverige.
Vi ifrågasatte studien och nu förefaller det som om att dessa rön var en smula förhastade. Istället tycks andra faktorer, framför allt socio-ekonomiska ha spelat in.

Norsk datasimulering

En nyligen publicerad undersökning (för övrigt i samma amerikanska vetenskapliga tidskrift som den Nya Zeeländska s k Dundin-studien) med den norske arbetsmarknadsekonomen Ole Røgeberg som författare, har genom en datasimulerad matematisk modell funnit att det är långt ifrån säkert att just cannabiskonsumtionen är boven i dramat när det gäller den lilla skillnaden i IQ hos rökare respektive icke-rökare av marijuana.
Istället kan resultaten förklaras av lägre inkomster och sämre utbildningsmöjligheter, utan att cannabisen nödvändigtvis spelar in i sammanhanget.

Fattigdom och utbildningsbrist

Dunedin-studien från Nya Zeeland omfattade 1037 personer födda i landet 1972-73, vilka studerades från födseln till 38 års ålder och högre. Tidigare forskning av undersökningsgruppen gav vid handen att personer med låg socio-ekonomisk status var mera benägna att börja röka cannabis i samband med att de trädde in i de övre tonåren och att de gått från bruk till beroende. Dessa omständigheter i kombination med sämre tillgång till utbildning kan enligt Røgeberg ge upphov till det påstådda sambandet mellan cannabisrökning och lägre IQ i medelåldern.

Vetenskapliga motsägelser

Det är alltså inte så självklart eller avgjort att cannabis sänker IQ eller ens skadar hjärnan. Nyligen skrev vi om en annan studie som med avancerade hjärnscanning och toxologisk undersökning konstaterade att alkoholkonsumtion minskar förekomsten av s k vit hjärnsubstans, medan ingen motsvarande försämring kunde märkas hos cannabiskonsumenter. Men om du nu ändå vill ta dig en eller flera stänkare så kanske cannabis är medicin?

Omgivningens förväntningar spelar in

Ytterligare aspekter som kan läggas på den här frågan är om inte det också förhåller sig på det viset att omgivningens förväntningar kan få cannabiskonsumenter att bete sig på ett sätt som motsvarar den schablonartade föreställningen om en flummare, d v s ett segare och mindre alert beteende. Viss forskning tyder på att så kan vara fallet. Stigmatisering alltså!

Länkar:

Pot smokers might not turn into dopes after all

Igen om cannabis och IQ-nivå

Does pot really lower IQ? It's not so simple

Man blir dum i huvet av att röka hasch

Persistent cannabis users show neuropsychological decline from childhood to midlife (orginalstudien från NZ)

Correlations between cannabis use and IQ change in the Dunedin cohort are consistent with confounding from socioeconomic status (Studien som ifrågasätter den från NZ)

Longitudinal Changes in White Matter Integrity Among Adolescent Substance  (studien om skada vid bruk av alkohol vs cannabis)

5-grammare snodd på snuthäcken

 

Precis före nyår hade Eskilstunapolisen noterat att fem gram cannabis som beslagtagits försvunnit ur (eller alternativt aldrig nått fram till) säkerhetsskåpet på polisstationen. Föga förvånande anser vice chefsåklagaren Kay Engfeldt efter att han utrett försvinnandet att det "..saknas anledning att anta att brott har begåtts"
I beslutet skriver åklagaren:
"Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. 23 kapitlet 4 § andra stycket rättegångsbalken. Det saknas numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats."

Det kan väl tyckas lite småsint av oss att bråka över en femgrammare som med största sannolikhet blev snodd och upprökt av brajsugna poliser, men det är ju verkligen irriterande att inte lagen tillämpas på dem som är tillsatta att upprätthålla den!

Länk:

Cannabis försvann hos polisen - inget åtal

Annons:

Kulturpolisen ogillar reggae

 

Polisen i södra Stockholm bedriver för närvarande kampanj mot rastafärger. Innefattar det även reggae tro? I flygblad som delas ut vid T-banestationer så står det att just sådana kläder kan vara ett tecken på att ditt barn röker gräs.

Polisen brukar ofta försvara sina trakasserier med att de är träffsäkra och att misstankarna ofta stämmer. Även om man dribblar med statistiken så att detta påstående är svårt att granska kan vi fråga oss följande; Vill vi ha ett samhälle där vissa färgkombinationer är tabu? Eller, vill vi ha ett samhälle där polisen bestämmer vad som är fin respektive ful kultur?

Lennart Paulsson, närpolischef Globen förtjänar en JO-anmälan för diskriminerande arbetsmetoder. En sådan anmälan går att göra på nätet.

Länkar:

Polisen: Rastafärger kan vara tecken på cannabisrökning

Lägg ner polisen

DUNK-DUNK... DET ÄR RAVEKOMMISSIONEN! (1998)

Globalt glädjande 2012

 

Det borde vid det här laget vara helt uppenbart att en global våg av legaliseringar och avkriminaliseringar sveper fram genom världen just nu och att den svårligen låter sig stoppas.

En ny engelsk undersökning med rubriken A Quiet Revolution: Drug Decriminalisation Policies in Practice Across the Globe granskar över 20 länder som genomfört någon form av legalisering eller avkriminalisering av eget droginnehav. Däribland flera Europiska länder.

Nya lösningar ett måste
Samtidigt säger Englands vice statsminister, Nick Clegg, i media att vi förlorat kampen mot narkotika. Han menar även att man kan inte fortsätta göra något som inte fungerar, att nya lösningar är ett måste.

 

Ohörsamhet gentemot USA
Skälen till att det sker just nu är många, men framför allt handlar det nog om att de narkotikaproducerande länderna i Mellan- och Sydamerika har visat allt större ohörsamhet mot Storebror USA och dess icke-fungerande knarkkrig.

Ändrade spelregler
De två amerikanska delstaterna Washington och Colorado, som blev först med att legalisera marijuana även för rekreationellt bruk genom en folkomröstning vid presidentvalet i november, ändrar drastiskt spelreglerna för USA:s drogpolitik. 

Början till slutet
Hur ska man kunna hävda att landet är en demokrati, om man kör över dess folk..? Obama måste hitta en gyllene medelväg för att få juridiken att fungera och det är förmodligen liktydigt med början till slutet på USA:s cannabisförbud. 

De nästa sju..?
Den erkända tidningen Rolling Stone skrev nyligen om de sju tänkbara kandidater som kan komma att legalisera cannabis inom några år. Det är delstaterna Oregon som nästan legaliserade förra månaden, Kalifornien som varit en pionjär inom medicinsk marijuana samt Nevada som brukar lösa lagfrågor just så.
De tre New England-delstaterna Rhode Island, Maine och Vermont har redan till viss del avkriminaliserat cannabis.  I Alaska, har cannabisbruk i praktiken tolererats sedan 1975 som en följd av tillämpade frihetliga lagar.

Bett i sura äpplet
Och som Storebror USA gör, tenderar världen i övrigt att göra, förr eller senare. Så till och med de beslutsfattande politikerna i “Lilla Amerika” -d v s Sverige- lär nog till sist få bita i det sura äpplet och harmoniera sina lagar med övriga världen!

Här för att stanna
Legalisering och avkriminalisering är här för att stanna. Ett faktum som de flesta knarkrigare inte verkar vilja inse. Deras överdrivna och ibland t o m lögnakiga budskap måste anpassas till den rådande, faktiska situationen. Istället fokuserar de på att försöka realisera ett kollektivt, utopiskt fantasifoster- Det narkotikafria samhället.

Kontraproduktiv narkotikapolitik
Som det är nu, blir den narkotikapolitik som förs bara kontraproduktiv. Vad det handlar om är i själva verket en strutsmentalitet hos politiker och beslutsfattare som har satt visionen om ett narkotikafritt samhälle till mål. En vision som det alltså är hög tid (no pun intended) att slutligen pensionera! 

Ökad polisiär makt
De senaste årens utveckling gällande narkotikalagstiftningen i Sverige har snarare gått åt motsatt håll. Polisen kan numera regelmässigt åsidosätta mänskliga rättigheter i kampen mot narkotika. De får drogtesta och frihetsberöva omyndiga personer utan att ens behöva underrätta vårdnadshavare.  
Detta tack vare “kreativ juridik” av ett sådant slag att åtgärderna underkänts av demokratiska kontrollinstanser som lagrådet.

Luddiga lagar
En annan luddig historia är förstörandelagen som går ut på att tullen får beslagta medel som kan tänkas vara menat för drogsyfte. Det spelar uppenbarligen ingen roll för Storebror om de beslagtagna substanserna är kriminaliserade ännu, d v s helt lagliga.

Inhumana lagar
Svensk lagstiftning på narkotikaområdet stigmatiserar, marginaliserar och leder till hög narkotikarelaterad dödlighet, i jämförelse med t ex Nederländerna.

Vi har grymma och inhumana straff för problematisk bruk av en illegal substans, något som är otänkbart i de flesta moderna i-länder. I Sverige och världens diktaturer kan du hamna bakom lås och bom för konsumtion av narkotika.

Högljudda fundamentalister
Den Svenska kampen mot narkotika är hopplöst ineffektiv och samhällsdestruktiv. Internationellt sett uppfattas vi inom narkotikadebatten som självgoda och högljudda fundamentalister!

Sverige sist att legalisera..?
Tyvärr orsakar denna pådyvlade hemmablindhet en vanlig och förståelig inställning till förändring, att Sverige kommer vara sist bland alla länder att legalisera. Det är precis denna mentala bild nolltoleransen mot narkotika syftat till att skapa. Det är en dogm!

Ifrågasätta och förändra
Men det är först när vi förpassar denna mentalitet till historiens bakgård och istället börjar ifrågasätta knarkkrigarnas argument som orealistiska och samhällsdestruktiva, som vi kommer att få se en förändring i drogpolitiken och den juridik som gäller på området.

God Jul och Grönt nytt år!!
Så tack tomten, för förra årets julklapp som blev ett riktigt skitår för knarkkrigarna! I år önskar vi på Cannabis.se riktiga förändringar även här i Sverige under kommande år. Och så klart en massa donationer som oavkortat går till att motarbeta den utdaterade nollvisionen!

 

Kalendarium

Cheech & Chong (4 mars)

Stonerhumorns skapare till Stockholm. 

Läs mer på Cannabis.se

Nummer 2 (mars/april)

I månadsskiftet mars/april är det tänkt att nummer två av Cannabis.se Magasin ska komma ut. 

420-Protestival(20 april)

Vad ska du göra för att uppmärksamma denna dag och sprida budskapet om cannabislegalisering?

Facebook event / Frihetståg 

Inför #2

Intervju med Ted Goldberg

Resa: Amsterdam, Barcelona & fristaden Nimbin i Australien

420? Varför är stonerdagen den 20e april?

För att nummer 2 av Cannabis.se Magasin ska bli bra skit så behöver vi din hjälp. Maila bilder, texter och annat skoj till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

(100% källskydd garanteras!)

Annons: