Åklagarmyndigheten om cannabis & hasch

I en promemoria från åklagarmyndighetens utvecklingscentrum går det att läsa hur farligt cannabis och hasch är. Denna information fungerar även som åklagarnas manual för straffvärdebedömmning.

3.3.3 Översikt över gällande praxis - Cannabis

Cannabisharts (haschisch) har som gräns för ringa brott högst 50 gram och
för grovt brott minst 2 500 gram (enligt äldre riktlinjer 60 repsketive 2 000
gram). En ”rökdos” anses vara 0,5 gram.

Marijuana (torkade växtdelar av cannabis) jämställs i farlighetshänseende enligt NJA 1998 s. 512 med cannabisharts.

Cannabisextrakt (cannabinol) har bedömts som betydligt allvarligare än
motsvarande mängd cannabis. Innehav och försök till varusmuggling av
438,2 gram cannabisextrakt har bedömts som grovt brott (RH 1984:119).
Detaljerade mängdresonemang saknas.

 

 

Rekommendation för straffvärdebedömning vid rena mängdresonemang (Bilaga 5) / Cannabis

Ringa brott: < 50 g
Normalt brott: 50g – 2,5 kg
Grovt brott: > 2,5 kg

Rekommendationer om antal dagsböter vid ringa
narkotikabrott bestående i innehav för eget bruk (Bilaga 6)

Cannabis / Dagsböter
högst 1 gram:  30
därutöver t.o.m. 3 gram: 40
därutöver t.o.m. 5 gram: 50
därutöver t.o.m. 10 gram: 60
därutöver t.o.m. 15 gram: 70
därutöver t.o.m. 20 gram: 80
därutöver t.o.m. 25 gram: 90
därutöver t.o.m. 30 gram: 100
därutöver t.o.m. 35 gram: 110
därutöver t.o.m. 40 gram: 120
därutöver t.o.m. 45 gram: 130
därutöver till 50 gram: 140 – 150

Rekommendation om antal dagsböter vid bruk av narkotika
All sorts narkotika

Dagsböter: 30

Länk:

RättsPM 2009:1

Kommentarer  

# COMMENT_TITLE_R E Åklagarmyndighe ten om cannabis & haschSirsmokealot 2011-04-04 04:07
LEGALISERA! åkte dit förr-förra oktober för 0.34g som jag hade kvar i nån påse fick förhör, urinprov, rättegång, allt! och fick tillslut böta 2500kr till någon grej och 500kr till brottsofferkomm isionen för d jag hade gjort kunde leda till fängelse straff HAHAHAHAHAHA bara rättegången måste kostat minst 20lax för alla domarna (var typ 5-6 personer som satt där framme vet inte om alla var domare:P), åklagare plus polisernas arbetstid som de la ner på mig vilket var drygt en timma. Helt ärligt Rikspolisstyrel sen; har ni inget bättre för er som att t.ex stoppa riktiga kriminella (våldtäktsmän, rånare, misshandlare, mördare, etc...?
Time to end the prohibition!!!! Legalisera någon gång; det kommer ändå hända till slut så varför inte idag?;-)
Svara | Svara med citat | Citera
# COMMENT_TITLE_R E Åklagarmyndighe ten om cannabis & haschRasta 2011-03-20 23:21
Jag ville åka till Argentina och var beredd att köpa biljett dit.En vecka senare åkte jag dit på ett pisseprov och en rökbit 10000 i böter,det var den resan det.Om du inte vill ha skulder så är du tvungen att neka till strafföreläggan de och dä tas det upp i tingsrätten och de fastställer böterna.Under den tiden får du en chans att spara ihop till böterna.Jag skulle hellre ta en månad på kåken.De hatar dig och vill knäcka dig ekonomiskt.piss eprovslagen är sjuk.Folk springer omkring och är fulla,skriker och gapar,stjäler cyklar eller sparkar sönder dem,förstör blomsterrabatte r.och beter sig odrägligt.Desli pper böter.De lyser i mina ögon och säger att mina pupiller är stora.Är det konstigt?Jag hatar stadscentra.djä vla Babylon,Fyllepa cket regerar och tror att de djävla nollorna äger stan.Bängen trålar och jagar flummare.
Svara | Svara med citat | Citera
# COMMENT_TITLE_R E Åklagarmyndighe ten om cannabis & haschRymling 2010-11-15 01:25
Blev fast med 500+ plantor, skit fina, vaxthus sen HPS lampor.. :/ Lol!, + 4kg torkat, blev doks lappt i vantan pa rattegang, men ja gjorde en fuling o drog.. forst holland sen vidare... nu har ja varit pa rymmen i 5 ar,,, land avslojar ja inte, da ja hoppar oxo mellan flertalet lander... men i vilket fall, sverige er jevla facist land. 1kilo i detta land ja befinner mej i nu er som kyckling foda.. inga problem alls... Om alla kopare bara tanker pa sig sjalva o inte forsaljaren som far skit feta straff, gentemot andra droger, hur funkar det da? vi maste alla enas om att bruk/odling/dis tribution gar ihop... och att medicinskt bruk ska vara gratis. nog sagt... HejHa... o Hejda till sverige...
Svara | Svara med citat | Citera
# COMMENT_TITLE_R E Åklagarmyndighe ten om cannabis & haschRauski 2010-10-06 01:01
Åkte dit i Motala med 0,5g i fickan,snuten gjorde en sak av detta,vad Fan,har dom verkligen tid å resurser å lösa hur som helst?Är sååå djävla trött på dubbelmoralen å idiotin i Sverige!
Svara | Svara med citat | Citera
# COMMENT_TITLE_R E Åklagarmyndighe ten om cannabis & haschsamzodiac 2010-08-24 09:51
Såvitt jag vet, beror dagsböternas storlek på vilken inkomst man har vid tidpunkten för domen. Om man lyckats få ett välbetalt jobb, t ex, så att man är förhållandevis rik när domen faller, i jämförlese med den lägre inkomst man hade när brottet begicks, så får man alltså betala mer än vad man skulle behövt om domen hade kommit snabbare efter brottet.
P g a vår otidsenliga lagstiftning, är det emellertid så, att vårt rättsväsende sedan lång tid tillbaka är överbelastat, så det kan förflyta en avsevärd tid mellan brottet och domen.
Svara | Svara med citat | Citera
# COMMENT_TITLE_R E Åklagarmyndighe ten om cannabis & haschMr J 2010-08-23 21:33
Vad menas med t.ex "Dagsböter för alla droger: 30"
30 000 eller vadå?
Svara | Svara med citat | Citera
# COMMENT_TITLE_R E Åklagarmyndighe ten om cannabis & haschAdam 2009-04-05 22:25
Detta ar synd att fa se i sverige, men det visar samtidigt just det felaktiga i resonemanget att man skulle vara mer kriminell bara for att man har mer mangd pa sig.

Jag tycker dock att det är ganska milda straffsatser, med tanke på hur sällan man torskar med flera tiotals gram på sig, fördelen med att bära femmor är att man kan tossa dem och springa, till skillnad från större mängder, desto lättare och billigare cannabis blir att både köpa och framställa, desto mindre risk behöver man ta.

Att odla är ju svårare, men även detta kan man ju göra med minimala resurser, med säkerhet i åtanke naturligtvis, men jag finner det sällsynt att vanliga brukare torskar sådär ofta att det känns särskilt mycket.

Synd bara att sverige inte kommit längre...
Svara | Svara med citat | Citera

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera

Fråga/svar