Nykteristernas ”sanningar” är antaganden

Försvarare av den svenska nolltoleransen har för vana att försöka döda debatten med solidaritetsargumentet. D v s resonemanget som går ut på att om den allmänna drogkonsumtionen går upp p g a avkriminalisering eller t o m legalisering, så kommer skadorna också att öka kraftigt. Denna ”vedertagna sanning” gör gällande att även om just du kanske skulle kunna hantera säg cannabis, som går att köpa lagligt, så skulle vissa inte göra det och därför borde du avstå.

DN skriver idag frågande om totalkonsumtionsmodellen, alltså att alkoholskadorna skulle öka kraftigt vid liberaliseringen av alkohollagar och ökad tillgång i Sverige. Det verkar inte vara så självklart som nykterhetsorganisationerna har fått politiker att tro. Enligt forskare så har inte alls skadorna ökat så kraftigt som väntat, faktum är konsumtionen t o m minskat på senare år trots nya införselvägar och alkoholreklam i media.

Det verkar vara så att folk är smartare än vad nykteristerna vill tro. Om nu totalkonsumtionsmodellen inte är så säker som vi hjärntvättats att tro så vore det konstigt om det samma inte skulle gälla för andra droger. Så nästa gång en knarkkrigare anklagar dig för att vilja ha ihjäl alla som har beroendetendenser i o m en avkriminalisering då skadorna "bara måste öka kraftigt" så kan det ifrågasättas med den här informationen.

Det går helt enkelt inte att veta att det är så eftersom det inte har prövats i någon större omfattning, samt att den nuvarande rigida kampen mot droger aldrig har utvärderats. Fungerar den ens i någon utsträckning alls?

Länk:

Uteblivna alkoholskador förbryllar forskare

Noll tolerans = noll koll

Absolutismens grepp om Sverige

Kommentarer  

# COMMENT_TITLE_R E Nykteristernas ”sanningar” är antagandenSkatan 2012-05-02 17:45
Här är en rapport som visar att avkriminaliseri ng av cannabis i de länder där det har prövats inte har lett till någon som helst ökning av varken bruk eller missbruk:
http://www.tni.org/paper/trends-drug-law-reform-europe-and-latin-america

Själv anser jag det så pass intressant att rapporten kanske är värd ett eget inlägg av er, men det är bara ett förslag!
Svara | Svara med citat | Citera
# COMMENT_TITLE_R E Nykteristernas ”sanningar” är antagandenDennis 2012-05-01 17:04
Jag undrar precis samma sak som den sista frågan i denna artikel, Fungerar den ens i någon utsträckning alls?

Jag har funderat jättemycket över detta och jag stör mig bara mera och mera över att vi lägger flera miljoner på att fånga och "behandla& quot; Cannabis brukare. Yes, jag skrev "brukare&q uot; eftersom alla som använder Cannabis inte missbrukar och dom blir behandlade som kriminella och ska skickas in i en stor karusell med socialen och böteslappar. SKANDAL!! Lös detta!

Jag bor i Vara kommun och under min tid som brukare har jag åkt fast och blivit dömd till en behandling av Vara Kommuns missbruksprogra m, vilket dom inte ens hade. Kommunen hade fått bidrag och lagt dom pengarna på annat såvitt jag förstått.

Kan garantera att detta exemplet upprepas igenom hela Sverige, fy fan..

SKANDAL!!!

Avkriminalisering skulle kanske inte hjälpa emot alla problem, men jag tror att det skulle spara en helvetes massa pengar och att dom pengarna kanske kunde gå till att hjälpa dom som verkligen har problem och behöver hjälp. Inte till att sätta fast hederliga medborgare som väljer att avstå alkohol och ta en spliff ibland istället!!

Knarkpolitiken är ett skämt, och alla styrelser och ministrar som håller på med det likaså ..
Svara | Svara med citat | Citera

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera

Fråga/svar