USA: Salviareceptors struktur klarlagd

Ett forskarteam i USA har avslöjat hur en viss kappa-opioid-receptor är uppbyggd, nämligen den receptorn som interagerar med den mycket konsumerade hallucinatoriska drogen Salvia divinorum

I och med den här upptäckten löstes långvariga vetenskapliga mysterier och dessutom fick forskarna insyn i nya, framtida möjligheter att behandla drogberoende, kronisk smärta och depressioner.

I en undersökning som publicerades i Nature den 21 mars redogör ett forskarlag från Chapel Hill i North Carolina för viktiga genombrott när det gäller den enda receptor som Salvia divinorum (genom Salvinorin A) kopplar sig till- en kappa-opioid-receptor som kallas KOR. Vid undersökningen kunde för första gången den kompletta strukturen för KOR skymtas.

-När vi en gång fått se hur hela KOR:en är uppbyggd, blir det lättare för oss att utveckla nya mediciner för att behandla ett antal allvarliga tillstånd som ångest, kroniska smärttillstånd, kokainberoende, och andra sjukdomar, förklarar farmakologen dr Bryan Roth, som varit en av undersökningens deltagare.

Länkar:

Structure of ‘Salvia’ receptor solved

Structure of the human κ-opioid receptor in complex with JDTic

kappa Opioid receptor
Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera

Fråga/svar

Fördjupning

Marijuana

Marijuana eller marihuana som det ibland stavas betyder torkade blommor och blad från cannabis på mexikansk spanska. Språkforskare är osäkra på hur ordet uppkom men man vet att det etablerades i USA under 1800-talet till följd av Mexikos influens på USA i och med krig, arbetskraftemigreringen och gränshandeln mellan länderna.

Rulla joint

Det tar tid att bli en skicklig jointmekare. Erfarna stoners rullar jointen ut och in, eldar man dessutom upp överskottspapper innan klistrandet så blir det medalj i partytricks.

Hasch

På skäggsvenska heter det cannabisharts och i folkmun hasch. Som vanligt har kärt barn många namn. Vanligt förekommande är brunt, jazztobak, braja, brass, hashish (arabiska) och charas (hindi).