Mer sansade HD-domar

Ecstasyn har blivit mindre farligHögsta domstolen har under en längre tid tenderat att mildra domar för grova narkotikabrott. Det senaste exemplet rör ecstasy, som uppenbarligen inte längre ses som en lika farlig drog som tidigare.
Från att ha dömts till 7 års fängelse i tingsrätten för ett innehav av 350 ecstasydoser, fick en åtalad straffet sänkt till 3 år i hovrätten, ett straff som HD nu har fastslagit.

En person som ertappats med 97 kilo cannabis dömdes till 9 års fängelse, men fick straffet sänkt till tre år. En annan som åtalats för grov organiserad narkotikabrottslighet fick bara tre års fängelse när domen överklagats, istället för ursprungliga sju år etc, etc..

Ecstasy mindre farlig

Astrid Eklund är vice överåklagare på Utvecklingscentrum i Stockholm och specialiserad på narkotikabrott. Hon säger till DN att HD:s dom tyder på att ecstasyns farlighet nu har nedgraderats och att drogen fortfarande anses vara farligare än amfetamin, men att det numera är frågan om en gradskillnad.

Framför allt ska domstolarna framledes mera se till huruvida narkotikabrotten ingår i en mera organiserad handel, eller ej.

Lägre straff för "kompislangning"

I vissa fall har straffen dessutom sänkts för brukare/missbrukare som primärt sålt inom den egna bekantskapskretsen, något som väckt ont blod hos en del av dagens fångar, nämligen de som dömts efter de gamla, betydligt hårdare straffskalorna. Flera av dem har sökt nåd hos regeringen, som emellertid ställt sig helt kallsinnig till de här nådeansökningarna och avslagit samtliga.

De nya domarna kommer att få stor betydelse med avseende på antalet fångar i svenska fängelser, där en mycket stor del idag består av just narkotikabrottslingar.

Sämre samhällsekonomi- lägre straff?

Skulle man kunna våga sig på en vild gissning och förmoda att juristernas plötsligt påkomna tolerans sammanhänger med en alltmer pressad ekonomi i den offentliga sektorn..? Det kanske rent av förhåller sig så, att juristerna i HD agerar på spardirektiv "uppifrån"..?

Det är ett dyrt ”nöje” att hålla delar av befolkningen inspärrad.

Länkar:

HD mildrar narkotikadomar

Sänkta straff för narkotikabrott

Mildare narkotikadomar i HD

Knarkkurirer får lindrigare straff

Kommentarer  

# sannerligenJonas 2012-03-28 11:27
Ett dyrt nöje!
Men man blir glad av att läsa sådant här och se att det kanske sakta går åt rätt håll i det här landet. Att spärra in individer efter sådana här premisser är fördjävligt rent utsagt. Att man som skattebetalare indirekt tvingas stödja sådana metoder skär enormt i hjärtat. Så man blir väldans glad och se att man faktiskt kanske tagit lite förnuft till fånga och faktiskt börjar tona ner på fängelsestraffe n. Flesta av de som döms för narkotikabrott har inget i ett fängelse att göra överhuvudtaget.
Svara | Svara med citat | Citera

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera

Fråga/svar

Fördjupning

Marijuana

Marijuana eller marihuana som det ibland stavas betyder torkade blommor och blad från cannabis på mexikansk spanska. Språkforskare är osäkra på hur ordet uppkom men man vet att det etablerades i USA under 1800-talet till följd av Mexikos influens på USA i och med krig, arbetskraftemigreringen och gränshandeln mellan länderna.

Rulla joint

Det tar tid att bli en skicklig jointmekare. Erfarna stoners rullar jointen ut och in, eldar man dessutom upp överskottspapper innan klistrandet så blir det medalj i partytricks.

Hasch

På skäggsvenska heter det cannabisharts och i folkmun hasch. Som vanligt har kärt barn många namn. Vanligt förekommande är brunt, jazztobak, braja, brass, hashish (arabiska) och charas (hindi).