Colombia avkriminaliserar!

altDen colombianska tidningen El Espectador rapporterar att landets president Juan Manuel Santos administration har förberett en ny lagstiftning som avkriminaliserar droginnehav för personligt bruk.
Enligt tidningen slutfördes just arbetet med ett 56-sidigt dokument, så att den nya lagstiftningen skulle kunna presenteras i slutet på förra veckan.

Den nya lagen går i linje med ett utslag från Colombias högsta domstol i augusti 2011, där innehav av droger för eget bruk betraktas som en grundlagsenlig rättighet.

Enligt lagförslaget ska det vara tillåtet att inneha fem gram marijuana och ett gram av t ex kokain eller crack. Även substanser som inte tagits upp i högsta domstolens utslag introduceras i dokumentet, som t ex matamfetamin och Ecstasy.

Länkar:

Colombia Supreme Court decriminalizes drugs for personal use

Revive pulso por la dosis personal

Colombias president vill legalisera cannabis
Santos has repeatedly called for a reanalysis of the "drug war," and welcomed the US decision to discuss the issue at next month's Summit of the Americas in Cartagena.


Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera

Fråga/svar

Fördjupning

Marijuana

Marijuana eller marihuana som det ibland stavas betyder torkade blommor och blad från cannabis på mexikansk spanska. Språkforskare är osäkra på hur ordet uppkom men man vet att det etablerades i USA under 1800-talet till följd av Mexikos influens på USA i och med krig, arbetskraftemigreringen och gränshandeln mellan länderna.

Rulla joint

Det tar tid att bli en skicklig jointmekare. Erfarna stoners rullar jointen ut och in, eldar man dessutom upp överskottspapper innan klistrandet så blir det medalj i partytricks.

Hasch

På skäggsvenska heter det cannabisharts och i folkmun hasch. Som vanligt har kärt barn många namn. Vanligt förekommande är brunt, jazztobak, braja, brass, hashish (arabiska) och charas (hindi).