USA: Vinden vänder

altLänge har legaliseringen av marijuana setts som ett extremt krav i USA, men det perspektivet kan komma att ändras snart, enligt New York Times krönikör, juristen och författaren Adam Cohen. Om folkomröstningen i Washington i november resulterar i ett JA till rekreationell cannabis, så kan det vara en vändpunkt för hur nationen ser på marijuana, menar Cohen i en artikel i TIME Magazine.  

-Det kan förefalla som en absurd tanke att en majoritet skulle rösta FÖR en legalisering av marijuana, men opinionsmätningarna säger något annat, hävdar Adam Cohen. I många amerikanska delstater är lägren som vill legalisera och deras motståndare i stort sett jämstarka, påpekar han.

 I en opinionsmätning i Washington förra månaden, visade det sig att legaliseringsanhängrarna var flest- 48% mot 45%. Och Washington kommer antagligen inte att vara den enda delstaten som röstar i marijuanafrågan under året. I Colorado, t ex, fattas bara 3000 namnunderskrifter för att få till stånd en omröstning om cannabislegalisering. De 15 extra dagar som initiativtagarna fick för att samla in dessa underskrifter kommer förmodligen att räcka, tror Cohen. Dessutom samlar aktivister in namnunderskrifter i Kalifornien, Michigan och Montana.

Den omständigheten att introduktionen av medicinsk marijuana som ägt rum i flera amerikanska delstater inte alls har gjort att ungdomars cannabiskonsumtion ökar, bidrar ytterligare
till att en legalisering av den otroligt mångsidiga örten sannolikt inte är så långt borta.

Länkar:

Legal Recreational Marijuana: Not So Far Out

Study: Legal Medical Marijuana Doesn’t Encourage Kids to Smoke More Pot

USA: Majoriteten amerikaner vill legalisera weed


Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera

Fråga/svar

Fördjupning

Marijuana

Marijuana eller marihuana som det ibland stavas betyder torkade blommor och blad från cannabis på mexikansk spanska. Språkforskare är osäkra på hur ordet uppkom men man vet att det etablerades i USA under 1800-talet till följd av Mexikos influens på USA i och med krig, arbetskraftemigreringen och gränshandeln mellan länderna.

Rulla joint

Det tar tid att bli en skicklig jointmekare. Erfarna stoners rullar jointen ut och in, eldar man dessutom upp överskottspapper innan klistrandet så blir det medalj i partytricks.

Hasch

På skäggsvenska heter det cannabisharts och i folkmun hasch. Som vanligt har kärt barn många namn. Vanligt förekommande är brunt, jazztobak, braja, brass, hashish (arabiska) och charas (hindi).