Polen mjukar upp lagen

altEn ändring i den polska narkotikalagstiftningen ger åklagarna chansen att undvika rättegångar genom att handla enligt principen "vårda- inte straffa".

Från och med igår stod en ytterligare möjlighet de polska åklagare som handhar narkotikabrott till buds, nämligen välja att underlåta ta vissa fall vidare till rättegång. Det handlar om personer som gripits för innehav av små mängder illegala substanser.

-Det här nya systemet gör att det i framtiden kommer att gå snabbare och bli billigare samt mera effektivt, säger Agnieszka Sieniawska, chef inom polska narkotikapolisen. T ex kan någon som anhållits för droginnehav i fortsättningen direkt remitteras till en terapeut, utan att åklagarna ska behöva skaffa sig en uppfattning om det aktuella drogmissbrukets omfattning. Det sker istället på polisstationen i samband med anhållandet.

Barbara Wilamowska från den polska Nationella Byrån för Drogförebyggande åtgärder, tror att det nya systemet kommer att medföra färre rättegångar.I det nya tillägget till narkotikalagen skärps emellertid straffen för handel med droger.

Förra månaden skrev de två polska nobelpristagarna, den förre presidenten Lech Walesa och poeten Wislawa Szymborska på en petition som kräver mildare bestraffning av personer som gripits med mängder avsedda för personligt bruk.

Det liberala partiet Palikot-rörelsen, fick överraskande 10% av rösterna i det allmänna valet den 9 oktober. Det partiet har en fullständig legalisering av samtliga s k soft drugs på sitt politiska program!

Länkar:

Poland "Treatment Not Jail" Drug Law Now in Effect  

Poland introduces ‘treat not punish’ drug law 

Poland Institutes “Treatment Not Jail” Drug Offender Policy

Polen dekriminaliserar personligt narkotikainnehav

Polen vill avkriminalisera eget bruk

Polens förre president: -Avkriminalisera!Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera

Fråga/svar

Fördjupning

Marijuana

Marijuana eller marihuana som det ibland stavas betyder torkade blommor och blad från cannabis på mexikansk spanska. Språkforskare är osäkra på hur ordet uppkom men man vet att det etablerades i USA under 1800-talet till följd av Mexikos influens på USA i och med krig, arbetskraftemigreringen och gränshandeln mellan länderna.

Rulla joint

Det tar tid att bli en skicklig jointmekare. Erfarna stoners rullar jointen ut och in, eldar man dessutom upp överskottspapper innan klistrandet så blir det medalj i partytricks.

Hasch

På skäggsvenska heter det cannabisharts och i folkmun hasch. Som vanligt har kärt barn många namn. Vanligt förekommande är brunt, jazztobak, braja, brass, hashish (arabiska) och charas (hindi).