Cannabinoid kontrollerar kokainsug

Cannabis kurerar kokaintberoende?OK, än så länge handlar de vetenskapliga studierna och de smått revolutionerande upptäckterna om laboratoriemöss, men slutsatserna efter de färska rön som forskare gjort vid National Institute on Drug Abuse -en gren av USA:s hälsodepartement- antyder att cannabis skulle kunna användas som hjälpmedel vid behandling av kokainberoende!

Om samma sak gäller människohjärnor så borde vi alltså kunna tala om cannabis som en utkörsport från tyngre droger. Uppenbarligen spelar en av hjärnans egna receptorer,  CB2, som tidigare inte ens troddes existera i människohjärnan, en viktig roll i processen.
Forskarteamets slutsats var att rönen tyder på att hjärnans CB2-receptorer som en reaktion på den syntetiskt framställda cannabinoiden JWH-133 påverkar såväl belöningscentrum hos individen, som det överdrivna rörelsemönster som drogen ofta ger upphov till.

Om en kokainberoende hjärna tillförs syntetisk cannabis i form av den på konstgjord väg framställda cannabinoiden JWH-133, så beter sig denna agonist så här: Den binder sig denna vid CB2-receptorerna, samtidigt som de aktiverar dessa. Följden blir att den kokainberoende hjärnans sug efter drogen minskar drastiskt.

-Det handlar om en mycket påtaglig minskning av kokainkonsumtionen,säger Zheng-Xiong Xi, forskare vid NIDA och talesman för forskarteamet.

Länkar:

Marijuana Derivative May Offer Hope in Cocaine Addiction

Stimulation Of Marijuana Receptor Reduces Cocaine Consumption, Study Says

JWH-133

Kommentarer  

+1 # COMMENT_TITLE_R E Cannabinoid kontrollerar kokainsugJanne 2011-07-31 23:05
För in och sprid uttrycket "Utkörspor t" i Svenska språket i sammahanget Cannabis, tills alla kan det!
Svara | Svara med citat | Citera
# COMMENT_TITLE_R E Cannabinoid kontrollerar kokainsuga 2011-07-31 16:46
Fan vilken pungspark mot den lutherska morallagstiftni ngen om ett av deras främsta argument faktiskt visar sig vara till vår fördel. ;-)
Svara | Svara med citat | Citera

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera

Fråga/svar

Fördjupning

Marijuana

Marijuana eller marihuana som det ibland stavas betyder torkade blommor och blad från cannabis på mexikansk spanska. Språkforskare är osäkra på hur ordet uppkom men man vet att det etablerades i USA under 1800-talet till följd av Mexikos influens på USA i och med krig, arbetskraftemigreringen och gränshandeln mellan länderna.

Rulla joint

Det tar tid att bli en skicklig jointmekare. Erfarna stoners rullar jointen ut och in, eldar man dessutom upp överskottspapper innan klistrandet så blir det medalj i partytricks.

Hasch

På skäggsvenska heter det cannabisharts och i folkmun hasch. Som vanligt har kärt barn många namn. Vanligt förekommande är brunt, jazztobak, braja, brass, hashish (arabiska) och charas (hindi).