Boken Cannabusiness av Johan Anderberg

En riktigt kall vinterdag träffade jag Johan Anderberg på ett café i Stockholm. I lokalen var det så kallt att vi flyttade från fönstret in mot mitten där det satt andra människor.
Samtalet kom snabbt att handla om det som vi bakom Cannabis.se stör oss mest på. Konservativa krafter som utan att tveka frångår sanningen i kampen mot droger.

Frågorna från Johan handlade mest om hur det är att vara cannabislobbyist och om det går att tjäna pengar på det. Vilket ledde till att denna fenomenala sida omnämndes i början av kapitlet om lobbyn:

”I fyra år har denne orakade tjugoåttaåring drivit webbplastsen cannabis.se. Där kan läsare ta del av nyheter och debatter om allt från odling av marijuana till lagstiftning om spice och tips om vetenskapliga artiklar.”

;)

Nu bläddrar jag i hans ännu ej utkomna bok Cannabusiness som lanseras i september. Trots underrubriken ”Om konsten att legalisera en drog” så verkar det här inte vara en s.k. drogliberal bok. Däremot är det nog den första svenska boken om cannabis som inte är propaganda och som på ett objektivt sätt försöker ge en helhetsbild av cannabiskulturen.

I kapitlet ”Riksdagen och den indiska hampan” beskriver författaren hur det gick till i Sverige och världen när medicinalörten cannabis kriminaliserades.
Den pragmatiska folkpartisten Eskil Tistad ifrågasatte i slutet på sextiotalet, när fp var liberalt, om det var så smart att demonisera drogen och ge den en knarkstämpel. Något som enligt honom kunde leda till politikerförakt bland unga och misstro även mot kriminalisering av tyngre droger.

Det här var bara några år innan nolltoleransens förgrundsfigur Nils Bejerot fick med sig opinionen i sin vilja att bedriva kamp mot narkotikans konsumenter. I boken beskrivs det tydligt att polisforskaren och sedermera grundaren av Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle sysslade med tvivelaktig forskning och var uppenbart ideologiskt färgad.

Vi kommer att recensera Cannabusiness i augusti.

//Chen Nung

Länkar:

Weyler förlag: Cannabusiness – om konsten att legalisera en drog

Svensk bokhandel: Johan Anderberg

Vinn boken Cannabusiness (Kol14)

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera

Fråga/svar

Fördjupning

Marijuana

Marijuana eller marihuana som det ibland stavas betyder torkade blommor och blad från cannabis på mexikansk spanska. Språkforskare är osäkra på hur ordet uppkom men man vet att det etablerades i USA under 1800-talet till följd av Mexikos influens på USA i och med krig, arbetskraftemigreringen och gränshandeln mellan länderna.

Rulla joint

Det tar tid att bli en skicklig jointmekare. Erfarna stoners rullar jointen ut och in, eldar man dessutom upp överskottspapper innan klistrandet så blir det medalj i partytricks.

Hasch

På skäggsvenska heter det cannabisharts och i folkmun hasch. Som vanligt har kärt barn många namn. Vanligt förekommande är brunt, jazztobak, braja, brass, hashish (arabiska) och charas (hindi).