Artiklar

Äntligen dags för Kongressen att agera i cannabisfrågan

  • Skriven av Sam

Trots att att en majoritet av den amerikanska befolkningen är positiva till en legalisering av cannabis och att ännu fler vill att behövande ska få tillgång till medicinsk cannabis så har Kongressen inte kunnat agera för att förändra lagstiftningen i positiv riktning. Nu ser dock det politiska läget annorlunda ut och en hel del kommer att ske framöver.

I sin egenskap av ordförande av s k House Rules Committe har den cannabisfientlige Jeff Sessions blockerat närmare 40 förslag vars syfte varit att underlätta för amerikanska krigsveteraner att få tillgång till medicinsk cannabis och att förändra banklagarna så att liscencierade cannabisproducenter kunde behandlas som vilka näringsidkare som helst.

Nu har demokraten Jim McGovern från Massachusetts tagit över den posten och han förväntar sig flera reformer i lagstiftningen rörande cannabis under 2019, eftersom demokraterna numera har majoriteten i Kongressen.

-Till skillnad från min föregångare kommer jag inte att blockera några positiva förändringar rörande cannabis, säger han. De federala lagarna och stadgarna ligger långt efter i utvecklingen.

Få drabbas av cannabisabstinens

  • Skriven av Sam

Kan en frekvent cannabiskonsument få abstinenssymptom sedan hen upphört ta in drogen..? Ja, enligt en nyligen genomförd undersökning i USA där 1527 frekventa användare (3ggr eller mer/vecka) som var 18 år eller äldre deltog, visade det sig att 12,1% av deltagarna upplevde abstinens då de slutade med drogen.

Frej Larsson frias -en seger för yttrandefriheten

  • Skriven av Cannabis.se

Rapartisten Frej Larsson friades idag i tingsrätten från anklagelsen “hot mot tjänsteman” sedan han på Instagram lade upp en bild av en guldfisk som han döpt till Annika Ljung, samma namn som bärs av en chef inom narkotikapolisen. I bildtexten framgick att fisken skulle “fileas innan midsommar”.

I samband med Instagram-bilden släppte artisten även en låt där polisen nämns vid namn.
Spotify tog bort låten direkt när polisen Södermalm begärde så. Nu när kulturpolisen fått smaka på rättvisan borde streaming-företaget återpublicera låten omgående!

Intervju med Larsson från rättegången:

Att ta sig in på tingsrätten var ungefär som när man ska igenom säkerhetskontrollerna på en flygplats. Metalldetektorer där du fick lämna ifrån dig väskor som gick igenom en röntgenmaskin.
Frej Larsson himself anländer till tingsrätten cirka 20 -30 minuter innan huvudförhandlingarna börjar. Jag går fram och presenterar mig, säger att jag representerar Cannabis.se och frågar om jag kan ställa några frågor senare när det passar. Förklarar att jag absolut inte vill spilla hans värdefulla tid i onödan. Frej lyser upp och ser glad ut, säger -Gärna det! och förklarar att han just nu har lite bråttom till ett kort möte med advokaten Viktor Banke för att planera lite inför vad som komma skall.

Huvudförhandlingarna börjar

Klockan tickar iväg och nu är det bara fem minuter tills dess att huvudförhandlingen börjar. Jag slänger iväg en blick mot entrén och säkerhetsspärrarna då jag ser flera män gå förbi utan att kontrolleras efter att ha visat upp polislegitimation.
Dörrarna till sal fem öppnas. Mitt hjärta pumpar på lite snabbare och jag känner mig förväntansfull inför den stundande rättegången. Folk går in i salen.
-Fullt!! hör jag en röst som säger. Det är ordningsvakten som säger att salen nu är full och att inga fler åhörare får plats. Utanför är det fortfarande fullt med människor, som nu alla ser ut som frågetecken. Salen rymmer bara 13 åhörare.
Folk skingrar sig och väntar på olika ställen runt omkring i tingsrättens lokaler. Jag sätter mig och får snart sällskap av en kille som kommit ända från Arvidsjaur och två enligt egen utsago prostituerade unga kvinnor. Vi snackar om allt mellan himmel och jord, vankar av och an, väntande på att det ska bli paus, så vi kan få en chans att ta oss in.

USA: Michigan tionde delstaten att legalisera cannabis

  • Skriven av Cannabis.se

Som den tionde amerikanska delstaten och den första i mellanvästern ska Michigan legalisera marijuana. Det bestämde väljarna i tisdags, då de röstade genom förslaget med röstsiffrorna 56% för och 44% mot.

Lagen tillåter att personer över 21 år legalt får inneha, odla och bruka marijuana. Upp till 12 plantor tillåts i hemmaodlingen och man kan lagligt ta med sig nästan ett hekto ut på stan (70 gram) samt lagra 2,8 hekto i hemmet, bortsett från de 12 plantorna man har rätt att odla.

Frej Larsson inför rätta den tionde oktober

  • Skriven av Cannabis.se

Den 10 oktober ska artisten Frej Larsson ställas inför skranket. Det är rättegång i Stockholm och Larsson står åtalad för hot mot tjänsteman. Det påstådda brottet handlar om att artisten dragit paralleller mellan en guldfisk och narkotikapolisen Annika Ljung i en låt samt på Instagram. Detta eftersom Ljung trakasserat Larsson i jakt på rubriker.

Spotify tog bort låten direkt efter förfrågan från polisen på Södermalm i Stockholm, långt innan dom ens meddelats. Polisen Ljung har även ringt runt till festivaler i syfte att få dessa att avboka Larsson. Ljungs rasistiska syster har kontaktat och ifrågasatt personer som gillat artistens inlägg på sociala medier. 

Annons